Възраждането на Borgward се провали

Компанията Foton Motor, която е част от китайския концерн BAIC, реши да се избави от марката Borgward. Германският бранд беше възроден преди няколко години, но явно идеята за изваждането му от нафталина се оказа пълен провал. Така той вече има нов собственик – компанията UCAR Group, която по-рано никога не се е занимавала с производството на автомобила.

Всъщност скептиците се оказаха прави – възраждането на Borgward с китайска пари се оказа наистина лоша идея. Още през 2015 г., когато марката показа своя първи модел – кросоувърът къс средни размери Borgward BX7, мнозина уверено предрекоха пълен провал на начинанието.

Автомобилът не беше харесан заради безличния си дизайн, а привличането на качествени доставчици на части и оборудване не е достатъчно, тъй като на пазара има огромно предлагане и нова марка трудно би се наложила. Въпреки това, ръководството на Borgward Group AG явно вярваше в успеха и успя да убеди китайския автомобилен концерн BAIC и неговото подразделение за товарни модели – Foton Motor, да купи 67% от акциите.

Производството на новите автомобили трябваше да се осъществява първоначално в Китай, а след това да бъде открит и нов завод в Бремен, където да се сглобяват електрическите модели на Borgward. Тази идея пропадна, а немците обаче не успяха да организират и дилърска мрежа, като в Германия бяха продадени едва 30 бройки от модела Borgward BX7 TS Limited Edition (на снимката горе).

В Китай резултатите също бяха доста слаби, въпреки наличието на шоу-румове и фирмени сервизи. За първите 9 месеца от годината бяха продадени 26 746 кросоуъра от моделите BX5, BX6, BX7, което е с 20% по-малко от 2017 г. А плановете на шефовете на възродената марка бяха за половин милион продажби на година.

Причините за провала са няколко. На първо място е вече споменатият безличен дизайн на моделите, към който китайците са много чувствително. На второ – напрежението в търговските отношения със САЩ доведе до общ спад на продажбите в Китай. И на трето е фактът, че колите на Borgward не са никак евтини и китайците предпочитат да си купят модел на BMW или Audi, който просто е на по-ниска цена.

Всичко това накара ръководството на Foton Motor да се избави от акциите на Borgward, като ги обяви за продажба още през октомври, но едва сега намери купувач. Това е UCAR Group – един от най-големите сервизи за превози в Китай, който плати 580 млн. долара. Според сделката, компанията Foton Motor ще продължи да сглобява моделите на немската марка, която обаче вече има нов ръководител. Това е Бруно Лабмерт, който доскоро беше начело на азиатското подразделение на Magna Steyr.

 

 

 

 

Източник: topgear.bg