McLaren 720S

Ние казваме: Започва ли нова ера в McLaren и супер серията

Напоследък при McLaren е доста горещо. Моделът Р15 от Ултимат сериите получи името Senna, очаква се наследник на легендата F1 с три места. В Супер сериите в Женева видяхме дебюта на това – 720S, на практика първият наследник на модел в McLaren – 650S.

Казвайки това отиваме в тема, която е ахилесовата пета накомпанията. Ясно е, че с експертиза от Формула 1 могат да направят бърза една кола. Но и много други го могат. За да си успешен производител на супер коли, трябва да им дадеш душа, да имат допълнителна стойност, която се придобива с опит. Тук не е имало нужда от поливане на градинката за 200 години. 650S бе перфектен, остър и нервен, бе истинска супер кола, бихме могли да спорим дали има душа, но тук вече е неоспоримо. Силуетът има осанка, има магия в движението му, в отварянето на вратите, в стартирането на мотора.

Колата, която тестваме, е една доставена от нас от фирмата Трейд Ин, чиято дейност е в обсега на супер колите, и всъщност една от първите 10 в света. И при нас също е горещо. Денят е топъл, намираме се пред бар V8, място, известно като средище на уникални коли. В момента, в който се поява преоткривам този модел. Честно казано в Женева не се влюбих в странната форма на фаровете, които опаковани в карбон и типичния оранжев цвят на McLaren странно приличаха на Cayenne с крадени светлини. Тук този ефект е напълно премахнат. Цялото купе следва красиво изваяна линия, подобно на Р1, но видимо с много повече функция в елементите. Дори да не си специалист по аеродинамика разбираш, че крилото, което помещава LED светлините под фара има за цел да обтича въздушната струя към радиаторите за климатика и трансмисията, също така и към колелата и въздушните отвори на вратите. Отварянето им е встрани, като на истинска супер кола.

Самият фар също е произведение на изкуството. От McLaren наричат технологията Static Adaptive Headlights и представлява адаптиране на светлинния сноп от 17 светлодиода спряво разположението на волана. 5 светлодиода остават базови, другите 12 се адаптират спрямо това дали автомобила завива.

Всъщност формата на вратите има много по-важна роля – да охлаждат с въздушна струя средно разположения двигател. А той е V8, туин турбо 4,0-литров със 720 к.с. и 770 Нм. Спринтът от 0 до 100 км отнема 2,9 сек, за 7,8 сек автомобилът минава 200 км/ч и ускорява до 341 км/ч. Напълно в стила на McLaren спирането е релевантно на ускорението. От 200 км/ч 720S спира за само 4,6 сек или 117 метра.

Шасито е карбоново, изградено около второ поколение монокейдж с алуминиеви елементи. Моторът е разположен със 120 мм по-ниско, което пък е осигурило видимост назад и място за багаж освен снижен център на тежестта. Задната част от на 720S обаче е със 145 мм по-ниска от 650S и това е видимо за окото. Както и активното задно крило, което освен за притискане служи за аероспирачка, която се активира за под 0,4 сек. Като цяло 720S има с 30% повече притискане от 650S, като не малка част от това идва от работата на агресивния дифузьор. Между 70 и 80% от активните крила излизат при натискането на бутона Aero, а DRS подобно на системата във Формула 1 намалява действието на аеродинамиката за по-ниско челно съпротивление на правите.

Диетата, на която е подложен 720S го е довела до 1283 кг, което е само 18 кг по-малко въпреки повечето технология вътре. Електрическата система е с 3 кг по-малко, спирачките с 2 кг, въздушните кутии с 1,5 кг, а окачването с 16 кг.

McLaren са особено горди с ъгъла на отваряне на вратите под 80 градуса, което според тях подобрява значително влизането в колата. Честно казано и в McLaren 650S влизах бързо, а за пореден път разположението на бутоните ме изненадва. Няма друга супер кола, на която толкова бързо да успявам да намеря функциите, които искам. От бутона за отваряне на вратата, през регулирането на седалките и отключване на вратите.

Седалките на McLaren винаги са били точни като японски влак, но не мога да кажа същото за интериора като цяло. Воланът може да е изключително удобен, подобно на Porsche да не искат да ви занимават с нищо, което се намира на волан, но повече ми подхожда стила, в който можете да оперирате с различните режими на колата и други функции от него. Защото и без това има достатъчно драма в колата когато я карате и вибрации, които не ми позволяват лесно да натискам каквото искам по сензорния дисплей. Централната конзола колкото и да е опростена имате нужда от свикване с управлението й. Но пословичната ергономичност на McLaren е в пълна сила тук. Настройка на режимите на кутията, на тракшън контрола, тук е както в състезателна кола с много степени, отпуска те колко искаш да плъзгаш, ако искаш забавление и танцуваща задница. За целта има и пистова телеметрия, на която може да следите всичко, което правите, след което да го анализирате. Естествено има и камери и карти на пистата, всичко ви се предоставя в монтиран запис заедно с данните от обиколката. Като например подаване на газ, ъгъл на волана, спирачки, странично натоварване.

Въпреки че McLaren 675LT е много по пистово ориентиран, 720S е по-остър, с по-бързи смени на предавките, имате повече усещане във волана, механично усещане за шасито с дупето. Режимите за мотора са Comfort, Sport и Track, окачването е толкова добро, че въпреки твърдо на винкел не го усещате сякаш ще ви счупи гърба. И някой в компанията е разбрал, чу за всекидневни нужди колата се нуждае от достатъчен пътен просвет да мине през легналите полицаи и тук те не са проблем. McLaren е много горд от новата конфигурация на ходовата част, която нарича Proactive Chassis Control II. Двойните триъгълни носачи за изградени наново за оптимизирано механично сцепление, по-добро поведение при спиране и усещане от волана. Всъщност работата на окачването се следи от данните от 12 допълнителни сензора в много сложен алгоритъм, който се управлява от софтуер, създаден от Университета в Кеймбридж. Естествено по инициатива на McLaren.

Както и в първия модел на McLaren и тук има заетата идея от Формула 1 за Brake Steer, в която вътрешното колело спира повече от външното за редуциране на недозавиването.

Данни

Цена 500 000 лв.

Двигател: 3944 куб. см, би-турбо, V8, 720 к.с., 770 Нм

Трансмисия: 7-ст. С два съединителя, задно

Динамика: 0-100 км/ч за 2,9 сек, 340 км/ч

10,7 л/100 км, 249 гр/км СО2

Маса: 1419 кг

Присъда: McLaren 720S е тържество на фразата формата следва функцията. Първият наследник на модел и всъщност база за тепърва по-хардкор версии, които предстоят.

 

 

 

Текст: Атанас Марков
Фотография: Ивелин Солаков, Тони Тончев
Автомобилът е предоставен от Трейд Ин

 

Източник: topgear.bg