Община Перник дърпа заем от 3 млн. лв., с парите рефинансират стари кредити

  • Единственият критерий, който не изпълнява общината в Оздравителния план, е намаляването на заплатите на общинските съветници

 

Общинските съветници в Перник дадоха съгласието си относно докладната записка, внесена от кмета Вяра Церовска за поемане на безлихвен заем от Централния бюджет по реда на чл.130 Ж, ал.1 от Закона за публичните финанси в размер на 3 000 000 лв.

„Задълженията, които има община Перник по кредити, са в размер на 7 млн. лв. С четирите милиона, които взехме в началото на този месец, и сега с тези 3 млн. лв. ние ще рефинансираме всички наши кредити и по този начин ще избегнем плащането на лихви, което е в интерес на община Перник“, коментира пред общинските съветници зам.-кметът Денислав Захариев и поясни, че затова кметският екип носи политическата си отговорност.

По думите му общината е в Оздравителен план и ако го изпълнява стриктно, тези 7 млн. лв. ще се превърнат в субсидия, тоест няма да се връщат.

„Важно е да отбележим пред пернишката общественост, че единственият критерий, който не изпълнява община Перник в Оздравителния план, е намаляването на заплатите на общинските съветници. Всички други критерии са в норма. От 21 млн. лева просрочени задължения в момента са намалени на 10 млн. лева“, конкретизира Захариев.

Другата точка, която гласуваха общинските съветници, беше корекция на поименния списък на капиталовите разходи на община Перник за 2018 година.