Кукерската група на строителя Велко Кюнчарски грабна 500 лв. и голямата награда в Сапарева баня

Групата на Велко Кюнчарски
  • Наградени бяха още Карина Белчинска, Георги Николов и Костадин Кюнчарски

 

Кукерската група на строителя Велко Кюнчарски грабна голямата награда на 1 януари (Васильовден) в Сапарева баня. Младите хора, преобразени със страховити костюми с маски на животни с рога, с които танцуват и наричат за здраве и плодородие през новата година, спечелиха признание като най-многобройна група.

Групата на Велко е №1

Успех им донесоха и представената сцена и  костюми, определени от оценяващите като най-интересни и атрактивни. В групата се включиха 60 участници, сред които и известният музикант в региона Иван Начов, негови колеги и възпитаници. Победителите в тазгодишната надпревара, състояла се на амфитеатъра край горещия гейзер с лечебна минерална вода, пресъздадоха стара българска сватба, а един от кукерите бе с костюм на войвода, със зашити по него 3000 бутафорни патрона.

Получиха 500 лв. от организаторите – община Сапарева баня и читалище „Просветен лъч-1905”. Второто място зае групата на Стоян Стоянов, в която имаше 50 кукери от ромската махала в планинското селище. Те също показаха сватбени ритуали. Спечелиха 400 лв. Групата на Георги Гювийски от около 30 човека си тръгна с 300 лв. награда. На четвърто място бе класирана втора група от ромската махала, с 10-ина участници, която взе 50 лв. поощрителна награда.

Наградите за най-малко кукерче получиха момиче и момче, родени през 2017 г.

Подробности в печатното издание