4081 пенсионери със запор заради борчове

Пенсиите на 4081 българи са запорирани заради борчове. Това показват данните на Националния осигурителен институт, предоставени на „Монитор“. Според закона блокирани могат да бъдат само доходи над минималната работна заплата, която от 1 януари е 560 лева. До миналата година защитената сума беше 510 лв. Промяната е в резултат от определения нов размер на минималната заплата. В случай че парите за старост са между 560 и 1200 лева, се налага запор на от 1/3 от тази сума, ако пенсионерът не се грижи за деца, и до 1/4, ако го прави. Това означава, че всички над 4000 възрастни, на които част от пенсията е блокирана, са се пенсионирали на висока ставка.

Пенсионерите със запори ще получат останалата сума от парите си след 7 януари в зависимост от начина на изплащането им – с пенсионен запис, ако се изплащат чрез пощенска станция, или с допълнителен превод по лична сметка, ако се изплащат чрез банка, уточняват от осигурителното дружество. Изплащането на пенсии за настоящия месец ще приключи на 21 януари.

До блокиране на парите се стига след съдебно решение, след което се издава запорно съобщение от съдия-изпълнител. Борчовете, които трупат хората, са различни, обикновено те са за неплатени битови сметки, най-често за парно, уточняват от Националния осигурителен институт. Други пък остават без част от парите си за старини заради бързи кредити. Причината да могат да се възползват от такъв тип кредитиране е, че за него не се изисква някакво обезпечение – като поръчител. Може да бъде отпуснато на всеки без оглед на платежоспособността му.