19-годишният ММА боец Любослав Ганев извади богоявленския кръст в Кюстендил: Пожелавам си здраве и късмет

20 смелчаци се хвърлиха в ледените води на река Банщица.
  • Победителят излезе от водите на реката под съпровода на Градския духов оркестър

  • Кюстендилецът, който е фен на ЦСКА, от трети път се пребори за божия символ в спор на още 20 смелчаци, готви се за НСА

 

19-годишният Любослав Ганев извади богоявленския кръст от ледените води на река Банщица. ММА боецът пребори за божия символ конкуренцията на 20 млади мъже, които смело се хвърлиха в полузамръзналите води. За Любослав това е трето участие в ритуала и сподели, че не е очаквал късметът да го споходи.

Победителят бе дарен с пари за здраве.

Още преди започване на ритуала стотици кюстендилци обсадиха Железния мост в областния град. Празникът започна с литийно шествие от централния храм “Успение Богородично”, водено от архиерейския наместник Генади Генадиев.

Под бурните аплодисменти на събралото се множество и при минусови температури 20-те смелчаци скочиха с надеждата да извадят разпятието. Късметът се падна на Любослав, а стотиците присъстващи скандираха „Българи юнаци”. Победителят излезе от водите на реката под съпровода на Градския духов оркестър.

„Пожелавам на кюстендилци 2019-а да бъде успешна година за тях, да са живи и здрави. За себе си пожелавам здраве и късмет. Не очаквах толкова бързо да извадя кръста. Участвам за трети път, но чак сега ме споходи късметът”, заяви след богоявленския ритуал 19-годишният Любослав Ганев.

Стотици целунаха божия символ.

Поверието гласи, че ако на Богоявление реката е замръзнала и времето е студено, годината ще е здрава и успешна. В областния град това не се бе случвало поне от 5-6 години.

Любослав е активен спортист. Като ученик се е занимавал с тенис на маса и джудо, преди година завърши Спортно училище “Васил Левски” в родния си град. Занимава се с ММА в столицата и признава, че е голям фен на ЦСКА.