Плувецът Венци Айдарски е героят на Сандански за Богоявление, Веселина Стоянова откупи кръста за 3150 лв.

Около 20 смелчаци скочиха в ледените води за здраве на Богоявление в езерото в парка на Сандански.
  • Людмила Янчева купи икона за 800 лв., свещеникът Йордан Аврамов освети знамената

  • Литийното шествие бе водено от кмета Кирил Котев, ОбС шефа Георги Георгиев и църковното настоятелство

Венци Айдарски извади кръста в Сандански в битка с 20-ина младежи. Празникът Богоявление започна с празнична света литургия, отслужена от отец Йордан Аврамов и другите свещеници в църквата “Св. вмчк Георги” в град Сандански.

Кметът Котев и ОбС шефът Георги Георгиев с Венци Айдарски

Храмът се оказа тесен да побере всички християни на този свещен празник, поради което дворът бе изпълнен с хора, а уредбата позволяваше да се слуша богослужението. Чу се, че икона е откупена от Людмила Янчева за сумата 800 лв., а след наддаване за кръста той беше откупен от Веселина Стоянова за 3150 лв. После тръгна празничното шествие от църквата “Св. вмчк Георги” по главната улица “Македония” до езерото в парка “Свети Врач”, което бе замръзнало от минусовите температури, което рядко се случва в града на слънцето Сандански. Литийното  шествие бе водено от църковното настоятелство, кмета Кирил Котев, председателя на Общинския съвет Георги Георгиев и ръководството на община Сандански до езерото.

Людмила Янчева, Веселина Стоянова, И. Тошева, Георги Георгиев и Георги Трайков

По целия път свещениците, водещи шествието, пееха богословски песнопения до езерото. Шествието беше тържествено посрещнато от Духов оркестър-Сандански, а също на пост бяха строени войници от подразделение Благоевград, с националното знаме и знамето на община Сандански.

Венцислав Айдарски с Роска Ноцкова

Свещеникът Йордан Аврамов освети знамената и хвърли кръста в езерото с разчупени ледове. Над 20 млади момчета се хвърлиха във водата за здраве, а плувецът Венцислав Айдаров го намери в ледената вода и го вдигна високо и гордо. След участието му на Олимпиадата в Лондон санданчани знаят, че вече не се състезава, а работи като треньор по плуване. Всички се надпреварваха да го поздравят и целунат кръста.
Венци изглеждаше много щастлив и озарен от усмивка, че през цялата година ще му върви като по вода със светия кръст, уловен на Богоявление. Младежите християни се хванаха за рамене и първи изпяха химна на България, а после играха хоро във водата.

Гледайте видео:

Публикувахте от Община Сандански в Неделя, 6 януари 2019 г.