В Турция започна процес срещу 28 заподозрени за убийство на руския посланик

Днес започва съдебният процес срещу 28 заподозрени за убийството на руския посланик преди две години, включително и срещу живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник, обвинен от Анкара за неуспешния опит за преврат през 2016 г., информира АФП. 62-годишният Андрей Карлов беше застрелян от турски полицай, който не е бил на работа в този момент, по време на изложба в Анкара на 19 декември 2016 г. Убийството беше запечатано от фотожурналисти, присъстващи на събитието.

22-годишният Мевлют Мерт Алтънташ крещеше “Аллах акбар” и “Не забравяйте Алепо”, преди да застреля посланикa. Той се закани по време на атаката, че отговорните за събитията в Сирия ще понесат отговорността си.

Алтънташ беше убит от турските спецчасти малко след убийството.

Във внесения от прокуратурата в Анкара обвинителен акт пише, че 16 заподозрени са обвинени в “предумишлено убийство с намерение причиняване на страх”, а други 12 са обвинени, че са “членове на терористична организация”.

13 души са в ареста, докато другите са съдени задочно, включително и Фетхуллах Гюлен, който живее в САЩ. Президентът на Турция Реджеп Ердоган обвинява Гюлен за неуспешния опит за преврат през юли 2016 г.

Анкара смята, че движението на Гюлен стои зад убийството на Карлов с цел предизвикване на “хаос”.

Друг сред заподозрените е Шериф Али Текалан, който ръководеше университет в Истанбул, свързан с Гюлен.

Прокуратурата настоява за различни наказания, включително доживотен затвор.

В обвинителния акт се казва, че движението на Гюлен е убило Карлов, назначен за посланик през 2013 г., за да “прекъсне двустранните отношения” между Турция и Русия и да ги тласне към ръба на “гореща война”.

Актът е от 609 страници.