В най-студения ден температурите паднаха до минус 14 градуса в Кюстендил, бедстващи хора няма, производствени халета не работиха

Снимка: Архив
  • Язовир “Берсин” замръзна – не е необичайно, но не се случва всяка зима, сподели собственикът Иван Станчев

  • Работникът Валентин Боцев: Отидох на работа, но шефът бе категоричен, че на тези температури няма да работим

 

Сутринта на 8 януари термометрите в Кюстендил и региона паднаха до минус 14 градуса, което е рекорд за тази зима. Синоптиците от няколко дни предупреждаваха, че вторник ще бъде пикът за най-голямо падане на живака и обявиха жълт код за потенциално опасно време с отрицателни температури през целия ден в почти цялата страна. Сред тях са Кюстендил, Благоевград, София-област, София-град, Перник.

Въпреки мразовитата сутрин и ден няма подадени сигнали за бедстващи хора на територията на общината или населени места без електроенергия. Пътищата в региона са проходими при зимни условия, каза експертът „Отбранителна и мобилизационна подготовка” към община Кюстендил Ивайло Чалъков.

“Тази сутрин бе подаден сигнал на дежурния телефон на общината за прехвърчащи искри от жици на стълб в района на село Ябълково. Оперативният дежурен е изпратил сигнала към електроразпределителното дружество. На място веднага е изпратен екип, който е отстранил проблема. Ние сме на разположение на всички жители на общината. При всеки един сигнал реагираме своевременно“, допълни още Чалъков.

Студеното време донесе още едно интересно явление, а именно – замръзване на водите на язовир “Берсин”. Не е необичайно за зимния период водата да замръзне, но не се случва всяка зима. Разбира се, че за рибите няма опасност, а гледката към язовира е доста красива”, заяви собственикът на водоема Иван Станчев.

Доста служители, работещи в големи производствени халета и изложени на температурни амплитуди, днес бяха разпуснати от собствениците на тези предприятия. “Отидох на работа, но шефът бе категоричен, че на тези температури няма да работим. При нас по принцип се работи в голям цех, където температурите не са високи, но сега наистина беше голям студ и това бе причина да ни разпуснат”, сподели Валентин Боцев, който работи в цех за рязане и обработка на ламарини.