18 ергени в народни носии, начело с кмета, се боричкаха в реката на Черниче, Стоян Димов улови светинята

18 ергени, начело с кмета… най-дейните младежи и млади мъже се събраха в реката, за да се борят за кръста. Никой на никого не отстъпва. Борбата е честна и мъжка. Даже и на кмета не отстъпиха. Светинята улови 29-годишният Стоян Димов. „Не мога да кажа на момчетата нищо, без да съм там и аз. Не мога да кажа скачайте, а аз да съм на брега сух и да гледам. Сърце не ми дава“, казва кметът и уточнява, че така е с всички.

За втора поредна година в Черниче правят празник… като да ги нарисуваш. Миналата година всички смелчаци в йордановските води бяха с тениски „Аз обичам Черниче“, тази година в народни носии. А празника озвучиха родопски гайди. Специално ги поканили майсторите на музиката от далече за богоявленския ритуал. За втора поредна година ще има и дарителство. Късметлията ще почука на всяка врата, във всяка къща в Черниче, а с даровете ще направят нещо потребно за селото. Със събраните пари от хората, че са целунали богоявленския кръст миналата година, около 2000 лева, дейните млади мъже направиха две спирки в Черниче. Иначе спирки там просто е нямало. Сега – още не са решили за какво ще са народните дарове. И ако за някои е странно, че кмет влиза в ледените води за кръста на Йордановден, не го прави от суета.

Повече от десетина години влиза в реката. И два пъти е вадил светинята от йордановските води. Още тийнейджър е бил кметът, когато е бил големият късметлия на Йордановден. Винаги си е пожелавал здраве, никога не си е и помислял, че кмет ще става, камо ли да си го е пожелавал… „Как да не вляза и сега във водите на Йордановден? Тези момчета в реката са постоянно до мен. С какво и да се захвана, подкрепят ме. Каквото ми кажат, правим го с общи усилия. Всички сме ергени, цялата група в реката. Много от тях обаче обещаха, че откакто направихме ремонта на детската градина, ще положат усилия и деца повече да има в селото ни“, смее се кметът и с кеф разказва за живота в Черниче и единството на младите хора в евроселото.