Турция преди очакваната акция в Сирия: Само ние сме приятели на кюрдите

Нашата държава е единственият приятел на кюрдите, заяви говорителят на управляващата Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Омер Челик, написа анкарският в. „Сабах”.

“Никой не може да ни учи как да се пазим от терористи и как да браним нашите кюрдски братя. Турция е единствената държава в света, която е и ще бъде приятел с народа, живеещ и в нашата държава, и в Сирия”, заяви представителят на политическата формация на президента на югоизточната ни съседка Реджеп Ердоган. “Ние сме приятелски и на другите народи, които живеят в Сирия – и на арабите, и на туркоманите (тюркско малцинство, живеещо в северната част на близкоизточната страна)”, посочи още говорителят.

Челик защити обявената от Анкара военна операция в Сирия. “Тези, които ни казват “Не пипайте кюрдите!”, трябва да се погледнат в огледалото. Точно тези хора притискаха нашите братя и въоръжаваха терористите”, каза още той. С тези думи говорителят на ПСР отправи критики към американския държавен секретар Марк Помпейо и съветника по национална сигурност на САЩ Джон Болтън, които предупредиха, че евентуална операция срещу кюрдските милиции в Сирия ще спъне борбата срещу “Ислямска държава” (ИД) в Близкия изток.

“САЩ много добре знаят, че т.нар. Сили за защита на народа са филиал на терористичната Кюрдска работническа партия”, категоричен бе Челик.