Сурвакарската група от село Люлин нарича за здраве по домовете в Пернишко, палят огъня на Сурва

Сурвакарската група от село Люлин е в трескава подготовка за тридневния фестивал „Сурва”. Тази година те ще започнат своята изява на 13 януари пред читалище „Христо Ботев”, където ще бъде запален традиционният огън на Сурва. На 14 януари ще бъдат посрещани по домовете в селото, за да наричат за здраве. На селската чешма в 14,00 ч. ще пресъздадат обичая „Сватба”.

Ще можете да ги видите на фестивала в Брезник на 19.01.2019 г. На 24.01.2019 г. ще гостуват в кв. ”Изток”, а на 26.01.2019г. в Перник ще представят обичая „Посрещане на сурвакари в един български дом”.

Село Люлин е сравнително ново село, създадено през 1961 г., но това всъщност е обединяването на двете села Райлово и Църнел, които са поддържали и представяли традицията. По разказите на 95-годишния дядо Евгени, дядото на кмета Евгени Евгениев, чиито спомени ни отвеждат в края на 20-те години на миналия век. За групата на звончарете е било лоша поличба да пропуснат някоя къща. Групата присъства на първия фестивал в Перник и оттогава не е пропуснала участие, като е запазено настояването на местните в нея да участват само хора, имащи връзка със селото. И ако преди всеки се е приготвял сам, сега има мечкарница, в която със съветите на по-старите сътворява своя лик.

Стремежът на групата е въпреки модерните времена да запазят автентичния стил на носиите, които се реставрират от жени от селото. И най-радостно е, че към стоте участници всяка година се присъединяват нови деца. Старанието на групата е възнаградено от наградата на кмета на община Перник, на областния управител. Златен медал за поддържане и предаване на традицията, голямата награда за най-малък участник и сребърна маска от 2017 г., но независимо от конкурсния характер за люлинци са приоритет празненствата в селото.