Народните певци Георги Гьолски и Боряна Василева откриват Сурва в Дивотино, сурвакарите ще обиколят къщите за здраве

Фолклорен концерт с изпълненията на любимите народни изпълнители Георги Гьолски и Боряна Василева, кулинарна изложба и пищна заря ще съпътстват народния празник Сурова на 14 януари в пернишкото село Дивотино. Това съобщи кметът на населеното място Румен Сергиев.

По стара традиция сурвакарската група ще обходи къщите за здраве и берекет. Обиколката започва рано сутринта в 8 часа. По-късно в 13,30 часа на площада пред „Ханчето“ ще се разиграе ритуалът „Сурвакарска сватба“, а от 15 часа ще бъдат подредени вкусни гозби в салона на местното читалище „Чичо Стоян“.

От 16,30 часа центърът на Дивотино ще бъде огласен от песните на народните изпълнители. След концерта небето ще бъде озарено от празнична заря.

Сурвакарската група на село Дивотино е създадена през 1950 година. Дружината представя традиционния зимен обичай “Сурвакарска сватба“, участниците в който са само мъже – ергени или млади женени мъже.

Групата се представя с голям успех в общински, регионални и международни фестивали в България и чужбина и е носител на множество награди. Два пъти е удостоена и със „Златната маска“ на Маскарадния фестивал „Сурва“ – през 2013 и 2017 г.