Благоевградската общественост отбеляза 141 години от рождението на българския революционер и поет Пейо Яворов. Церемонията се състоя пред бюст-паметника на революционера в Градската градина.

Цветя положиха заместник-кметът по икономика и финанси Иво Николов, зам. областният управител Иван Стоянов, представители на ЮЗУ „Неофит Рилски“, представители учебни заведения, на културни институции и граждани.
Ученици от Девето основно училище „Пейо Яворов” припомниха моменти от живота и делото на поета. Освен исторически данни от живота му учениците рецитираха едни от най-запомнящите се негови стихотворения.


Едновременно революционер и поет, Пейо Яворов умело съчетава римите с дълга към отечеството. Той остава светла диря в националноосвободителните борби на Пиринския край срещу турското господство. Яворов е един от съратниците на Гоце Делчев, четник и активен участник в Балканската война. Творчеството и поезията му са пропити с трагизъм, породен от драматичния му живот, пълен с разочарования.
Сред най-известните му стихотворения са „Две хубави очи”, „Песен на песента ми”, „Две души”, „Бежанци”, „Хайдушки копнения (Спомени от Македония 1902-1903)” и още много други. Освен поезия Яворов пише драми и статии.