Сиренето и кашкавалът с растителни мазнини вече са на отделни щандове

 От днес сиренето и кашкавалът, произведени с растителни мазнини, трябва да се продават на отделни щандове с ясно обозначени надписи, че са имитиращи продукти. Наредбата засяга както производителите, така и търговците. Целта й е да ограничи възможността за измама на потребителя. Статистиката сочи, че употребата на сирене и кашкавал с палмово масло намалява. Въпреки това обаче само през 2017 г. сме изяли над 13 000 тона такива продукти.

Съгласно Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти имитиращите продукти, които съдържат мляко, но и растителни мазнини, трябва да са опаковани в отделни потребителски опаковки още в предприятието, а на етикета задължително да е изписано, че са имитиращи продукти. Задължително трябва да се посочи и съставката, която е частичен заместител на млякото. Целта е да се ограничат злоупотребите и подвеждането на потребителите.

Наредбата влезе в сила през октомври. До неделя обаче имаше гратисен период, за да се продадат всички произведени преди това продукти. От днес тя вече е задължителна.

Пред БНР Симеон Присадашки – зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите, заяви:

“Оттук нататък вече всеки носи своята отговорност и ще има наказуемост за злоупотребата с тази наредба. Тя беше доусъвършенствана, защото се получаваше едно размиване в отговорността за продажбата на този тип продукти и за информираността на крайния клиент – какво съдържат тези продукти. С тази наредба това се регламентира. Тези продукти вече трябва да бъдат опаковани от самия производител и никой по веригата няма право да променя опаковката. Второто е, че на опаковката трябва да бъде изписано какво представлява продуктът, какво съдържа, както и количествата на аналоговите суровини трябва да бъдат обозначени с достатъчно ясен шрифт”.

Според него сега хората ще бъдат много по-информирани:

“Доколко те ще ги ползват – това е култура на хранене на всеки. Мисля, че вървим напред в тази насока. Все повече хората разбират, че по-евтините храни не водят винаги до качествено задоволяване на нуждите от енергия за организма. За мен продуктите без име може би крият най-големите рискове за качество”.

Присадашки подчерта, че масово имитиращи продукти се изнасят от България за други страни, но вносът е малко. За кашкавалите с имитиращи продукти у нас започна да се работи отскоро, досега тези продукти влизаха от Гърция, посочи той. По думите му правилата ще важат и за вносните продукти.

За момента от 260 предприятия 23 са заявили, че ще произвеждат имитиращи продукти, информира Симеон Присадашки.

 

Източник: bnr.bg