Технически проблем забавя издаването на лични документи и шофьорски книжки

Административните услуги, свързани с издаване на лични документи, в това число и свидетелства за управление на моторни превозни средства, работят със забавяне, съобщиха от пресцентъра на МВР. Причината е възникнал тази сутрин технически проблем в информационната система за издаване на документи, който спря работата й за няколко часа.

Срив в системата на МВР. Заради компютърен проблем тази сутрин спря издаването на документи за самоличност и на шофьорски книжки. От МВР обясниха, че отстраняването на проблема продължава. На много места в страната обаче не се издават документи.

Само в столичния КАТ потърпевшите от срива са стотици. Всеки ден между 600 и 1000 подават заявления или идват да получават книжките си. Сривът е от тази сутрин и на практика касае цялата страна. Повечето от хората, които чакаха за документите си в сградата на Пътна полиция, се ядосваха, че липсва конкретна информация кога ще се оправи проблемът.

“От час и половина стоя тук. Системата на КАТ не работи, не мога да си взема свидетелството за управление на МПС. Изключително много съм ядосан”.

Във вътрешното министерство се надяват до края на деня проблемът да бъде решен. Младен Петров от служба “Компютърни и информационни системи” в министерството:

“В момента правим всичко необходимо, за да възстановим работоспособността на системата. Констатиран е конкретният проблем за това какво не работи от системата и това единствено невъзможността при издаване на нови документи за самоличност и съответно шофьорски книжки да се обърне клиентското приложение към базата данни”.

От вътрешното министерство се извиниха на гражданите за причиненото неудобство.

От МВР уверяват, че ще направят всичко възможно проблемът да бъде отстранен до края на деня.

В звената за издаване на лични документи няма големи опашки.

 

 

 

 

Източник: bnr.bg