Полезни съвети за кухнята – с половин чаша лимонов сок прането става по-бяло


Лимонената киселина ефективно отстранява мръсотията и ръждата, а примесена със сол, върши чудеса. За да изчистите кухненските повърхности, потопете половинката на един лимон в сода за хляб и натъркайте желаното място (стига да не са от мрамор или неръждаема стомана, защото ще потъмнеят). Забършете с мокра кърпа и подсушете.

За да стане бялото пране още по-бяло, прибавете към водата за изплакване половин чаша лимонов сок.

Оцетът премахва упорити тъмни петна върху метални повърхности, засъхнала пяна и какво ли още не. Идеално почиства вътрешността на домакинските уреди.

За да отпушите кафеварката, изсипете равни количества оцет и вода в резервоара и включете да се изтича в каната. Когато разтворът остане наполовина, изключете и оставете така за около час. Включете отново да се изтече и остатъкът, след което направете няколко цикъла с чиста вода.

За да изчистите всякакви подови повърхности (с изключение на мрамор и дърво), прибавете чаша оцет към кофа с топла вода. За прозорците направете смес от чаша оцет, 2 чаши вода и няколко капки почистващ препарат. Най-добре ще е да изсипете разтвора в шише с пулверизатор. След като напръскате стъклото, го подсушете с вестници.

Сода за хляб (сода бикарбонат) – това е идеалното средство за борба с неприятните миризми в дома. Освен това разяжда загорелите налепи и утайките и заличава пастелните рисунки по стените (в случай че имате малък разбойник, който развива творческите си умения).

Мръсните и загорели съдове потопете в смес от една доза сода за хляб с две дози вода. Оставете да престоят няколко часа, след което изтъркайте с гъба и изплакнете. Същото можете да направите и с налепите около котлоните на готварската печка.

Кетчупът – отстранява мръсните отлагания по медните и месинговите съдове. Изстискайте малко кетчуп върху мека кърпа и изтъркайте желаните прибори. За минути ще си върнат естествения цвят. Изплакнете с топла вода и подсушете.

Оризът – много удобен за почистване на дълбоки вази и бутилки с тънко гърло. Напълнете от съда с топла вода и прибавете една супена лъжица суров ориз. Запушете с ръка отвора и разтръскайте силно и енергично. Изсипете и изплакнете.