100 кукери гониха злото при -8 градуса в кюстендилското село Пиперков чифлик

Кукерите се събраха в Пиперков чифлик.

20-метров огън лумна от кладата в центъра на селото, 6- годишният Еми барабанеше в носия, мечка нагази присъстващите за здраве

 

За втора поредна година кюстендилското село Пиперков чифлик се превърна в обединител и съхранител на стари традиции, като празнува Сурва по стар стил на 14 януари. Организатори на проявата са „Кукерска група – Пиперков чифлик 2013“ и НЧ „Христо Ботев 1948“ и както традицията повелява, в нощта на 13 срещу 14 януари в селото бе запален сурвакарски огън, който прогони злите сили през тъй наречените мръсни дни (от Коледа до Водици).

Василиа Петрова и Александър Костадинов

Въпреки че в късната неделна вечер температурата навън бе минус 8 градуса, в селото и сред хората градусът на настроение бе доста висок, а забавлението продължи почти до полунощ.

Началото на колоритния празник започна с фолклорната програма, където в центъра на селото се включи талантливата изпълнителка на народни песни Василиа Петрова и местни танцови групи. След това повече от 100 кукери организирано направиха факелно шествие по улиците на селото, за да се съберат в центъра, където запалиха издигнатата клада. По традиция всички се включиха в обредния танц около огъня, който надвишаваше 20 метра. Сред кукерите имаше участници от 5 до 70-годишна възраст, всеки облякъл тежките маскарадни

Кукерите направиха факелно шествие по улиците на селото.

костюми, за да прогонят злите сили. За да бъде картината на празника пълна, имаше и “мечка”, която не спря да се търкаля по снега и да нагази присъстващите за здраве. Майсторство на барабаните демонстрира 6-годишният Еми, който, облечен в народна носия, бе в челните редици на участващите.

„Съществена роля тази вечер има пречистващата сила на огъня. И затова колкото кладата е по-голяма, толкова по-далече ще избяга злото. Основната функция на кукерските игри е за пречистване и ново начало, настъпващо с идващата година. Начало, което да донесе здраве и плодородие, предпазване на засетите вече посеви и потомства на човека от природни бедствия и зли сили, както и да дадат по-голяма живителна сила на земята. Около огъня се извиват и хора, и песни се пеят“, разказаха младежи от кукерската група на селото.

Много малки момчета се включиха в кукерския ритуал.

Във втория организиран празник се включиха и кукери от близките до Пиперков чифлик села – Гирчевци, Ябълково и Жабокрът, а традицията си е традиция и кукерската група се настройваше да започне да обикаля къщите от ранни зори и да благославя местните хора за здраве и плодородие през годината.

“Докато ги има традициите, ще я има и България”, каза с усмивка Василиа Петрова, която усети на живо атмосферата на празника.