Джак Спароу от Черниче нахлу по Струма с пиратски кораб, кметицата Иванка Чакалска развя знамето на Крупник

Нашествие… не само от кукери, бабугери, мечки, старци… и пирати разтърси Симитли. С пиратския си кораб до Древната кукерска земя, по Струма в посока, обратна на течението, доплава Джак Спароу от евросело Черниче.

Много находчиви, чернишките бабугери разсмяха искрено публиката. На „пристанището“ до пиратския си кораб имаха и въртележка с „леки момичета“. Но по численост на разкошни кукери… няма кой да бие групата от Крупник. Най-много са. И за кой от кого по-красив. Крупнишката група кукери на фестивала в Симитли доведе кметицата. Тя, пременена в народна носия, развя знамето. Знамето на село Крупник.

Тя го е шила, тя му е турила знака, кметицата Иванка Чакалска. А съседите им от Полена – и те всяка година претендират да са най-добрите, най-атрактивните. Не отстъпиха и днес. Смаяха публиката с… безброй бабички и старци. Шегуваха се в публиката – младите в селото да работят за демографията. С толкоз много старци в кукерската група… Край тях на стадиона в Симитли дефилираха с русалийски танц мерклиите от петричката група „Златна фея”, те показаха и страхотни костюми от овчи кожи. С подобни, с овчи кожи, бяха и кукерите от кюстендилското село Ябълково. Но техните звънци са направо заглушителни.