Кои храни да избягвате според кръвната си група, ако сте Б, избягвайте домати и фъстъци – ще качите килограми

Кръвната ни група е тясно свързана със способността на тялото ни да усвоява някои хранителни вещества. Или поне това гласи теорията на д-р Питър Д’адамо от 1996 година, която е все така популярна и днес. Смята се, че хората от всяка кръвна група, без значение дали резус факторът е отрицателен или положителен, трябва да се придържат към определен тип храни, тъй като тялото им ги разгражда лесно. Ето и кои са те.

Кръвна група А

Хората, родени с тази кръвна група, без проблем биха могли да живеят като вегетарианци. Те имат ниски нива на стомашна киселина и не могат да усвоят добре животинските протеини и мазнини, така че не е изключено да получават киселини и подуване при консумацията им. За сметка на това могат да оцелеят на плодове, зеленчуци и зърнени храни. Още по-добре, ако ги хапват в най-близко до естественото им състояние – сурови.

Кръвна група Б

Според популярния метод на д-р Д’адамо, хората с тази кръвна група се считат за всеядни, така че могат да хапват най-разнообразни храни. Въпреки това има някои дребни изключение като царевица, пшеница, домати и фъстъци, които могат да предизвикат наддаване на тегло, умора и хипогликемия.

 

Кръвна група АБ

Тази група е най-рядката, а и най-новата за човечеството. Тъй като има смесено унаследяване от типове А и Б, хората с тази кръвна група имат ниска стомашна киселина като тип А, но пък притежават и “адаптацията” на тип Б към някои продукти. Яйцата, морските дарове и листните зеленчуци са чудесен избор за представителите на АБ кръвна група. Малките порции също са от ключово значение за тяхното храносмилане.

Кръвна група 0

Ето я най-древната кръвна група, известна още като “групата на ловеца”. Хората с 0 имат висока стомашна киселина и много добре развита способност да усвояват животинските протеини и мазнини. Ето защо диета с високо съдържание на протеини, с много висококачествени меса, риба, зеленчуци и плодове работи най-добре за тях. Въглехидратите като зърна, боб и бобови растения лесно биха могли да се съхранят под формата на мазнини в тялото.