Общините в Дупница и Кюстендил даряват коледните елхи на социално слаби хора за огрев през студените дни

Съдбата на една от многото елхи, украсявали домовете ни по празниците.

Инициативата е чудесна, вместо дърветата да отидат на боклука – ще се помогне на нуждаещи се, споделя 56-годишният Ангел

 

Поредната добра инициатива предприемат с коледните елхи от общините в Кюстендилско. След като те бъдат премахнати от украсата по празниците по централните площади, те ще бъдат предоставени на социално слаби хора. Огромната елха в Дупница за поредна година ще бъде нарязана, а материалът ще бъде предоставен на социално слаби жители от общината за отопление. „Тъй като при нас елхата е една, ще постъпим както всяка година. Обикновено елхите и всичко, което добиваме като дървен материал при санитарните сечи, даряваме на бедни хора от Дупнишко“, коментира говорителят на администрацията Христо Апостолов.

Елхата в Дупница ще бъде нарязана, а материалът ще бъде предоставен на социално слаби.

Подобно е положението и в другата голяма община в региона – Кюстендил. Заради студеното време и падналия в последните дни сняг 20-метровата елха все още не е премахната от площад “Велбъжд”, но и нейната съдба ще бъде в тази насока. От кметството всяка година подпомагат най-бедните кюстендилци с дърва за огрев през зимата.

Коледното дърво на пл. „Велбъжд” ще има своето добро предназначение.

“Инициативата е много добра, тъй като малките живи елхи, които са красили по празниците в домовете на кюстендилци, се захвърлят почти до всеки контейнер. Ако такава акция се обяви и те бъдат събирани на някакъв пункт, убеден съм, че хората ще се обединят около поредната благородна идея и по този начин ще се събере доста дървесина за огрев за нуждаещите се. Така и картинката до контейнерите няма да е толкова неприятна”, сподели 56-годишният Ангел Димитров и предлага по-малките елхи да бъдат засадени или в гората, или в междублоковите пространства, което според него също е една прекрасна инициатива.