Радослав Радославов: Нищо не съм спечелил от книгите си, ужасих се, че Либия има по-голям брутен вътрешен продукт от нас

Д-р Радослав Радославов
  • В залата нарекоха Радославов Дупнишкия Шекспир, авторът призна: Искам да разбера защо другите народи живеят по-добре от нас

 

Не съм спечелил нищо от книгите си, по-скоро съм загубил безсънни нощи. Това призна гл.ас. д-р Радослав Радославов на представянето на научното си творчество в Дупница. Събитието бе организирано от читалище „Ген. Георги Тодоров” и СОСЗР. Официални гости бяха Александър Томов и акад. проф. Иван Величков, който е бивш преподавател на Радослав Радославов и рецензент на седем от книгите му. Водещ на мероприятието бе председателят на дупнишкото военно читалище и заместник-председател на СОСЗР полк. Стоян Ушатов.

Акад. проф. Иван Величков

Радослав Радославов вече 10 години е преподавател по „Публична администрация” в ЮЗУ „Неофит Рилски”. Той е заместник-председател на партия „Българска социалдемокрация – Евролевица”, от която е бил издиган като кандидат за вицепрезидент на страната. Също така има опит и като общински съветник в Дупница в продължение на три мандата.
Бяха представени и дискутирани част от книгите на дупничанина, сред които личат имената „Пулсът на времето. Избрани политически статии, интервюта и документи”, „Общинските полиции”, „Арабският Магреб и Египет. Държавна организация, местно и регионално самоуправление”, „Индия – държавно управление, щатски и местни власти. Икономическо и социално развитие” и „Административно-териториално устройство на Европа. Локална и регионална демокрация”.

Проф. Александър Томов

„Аз не пиша, защото искам да избягам от България

 

и да се рея в другите страни. Това са книги, които са сравнителна публична администрация и сравнителна политология. В почти всички книги се стремя да покажа това, което го има в другите държави. Но винаги, във всяка книга, имам и предложение, което давам за нашите условия. Аз мечтая за България, която ще бъде богата, ще бъде свободна и самото управление ще слезе при гражданите. А какво се получава през последните години? Истинският политик не живее от политиката, той живее за нея, т.е. самото участие в процесите го зарежда. Не съм спечелил нищо от тези книги, по-скоро съм загубил безсънни нощи. Но аз имам нужда да разбера защо другите народи са по-добре от нас.

Момент от обсъждането на научното творчество на дупничанина

В последната книга се ужасих.

Една Либия, която е фронтова държава и има национално правителство, което няма никакъв авторитет, има и враждуващи милиции… Нейният брутен вътрешен продукт е по-голям от нашия. Има и други държави, които мислим, че са изостанали, а всъщност са по-добре от нас. Нацията ни загива. Значи има нещо сбъркано в самите нас. При тази природа и всички тези дадености на България и без да гръмне пушка над 90% от икономиката ни е разрушена. Няма земеделие, тотална деградация и морална разруха”, каза Радослав Радославов.


Той допълни, че за да може да си компетентен, трябва да ползваш различни модели, които реално съществуват и да ги сравниш с реалността у нас.

 

Подробности в печатното издание

Вестник “Вяра” уведомява своите читатели