Ford Mondeo получи нови мотори и автомат

Очакваното обновяване на Ford Mondeo е факт, като автомобилът беше показан на автосалона в Брюксел. На външен вид той малко се отличава от предшественика си, но все пак пак има някои промени в дизайна. Нова е решетката на радиатора, а долната част на бронята е различна. Фаровете вече са със светотодиоди, като задните светлини са разделени с хромирана планка.
В салона се е появила шайба за смяна на предавките на автоматичната скоростна кутия. Материалите са по-скъпи и по-приятни при допир, като от Ford твърдят, че влизането и излизането от автомобила е по-удобно от досега.

Големите промени са в задвижването на модела. В Европа комбито Mondeo вече ще се предлага и с хибридно задвижване, което досега беше достъпно само за седана. Хибридният агрегат включва 2,0-литров бензинов двигател и компактен електромотор със сумарна мощност от 187 к.с. Литиево-йонната батерия е с капацитет 1,4 кВт/ч, като тази версия ще харчи само 4,4 л/100 км.
Гамата двигатели на модела вече lключва нови дизелови мотори EcoBlue, които отговарят на екологичния стандарт Евро-6. Те са с мощност 120, 150 и 190 к.с., като за най-слабия е предвидена 6-степенна механична скоростна кутия. При другите два като опция се предлага и нов 8-степенен автомат, който заменя досегашния с 6 предавки  PowerShift. Бензиновата версия с 1,5-итров EcoBoost, развиващ 165 к.с., остава в гамата. Като опция, както и досега, ще се предлага система за задвижване на четирите колела. Тя ще е достъпна само за клиентите в Европа.

В оборудваkето на обновения Ford Mondeo влизат още доработен круиз-контрол, който ще може сам да спира напълно автомобила (например при движение в задръствания) и след това да ускорява до позволената скорост. Друга новост е система за ограничение на скоростта, която разпознава пътните знаци.

 

 

 

Източник: topgear.bg