BMW сложи метеорит в M850i

От над 25 години в BMW Individual Manufaktur в Гархинг до Мюнхен се създават особено висококачествени решения за оборудването, изключителни специални модели и спиращи дъха уникати – с неподражаем дизайн и облагородени с най-фините и ценни материали на света. Сега специалистите по индивидуален стил излизат извън пределите на земното кълбо и вкарват звездното небе в автомобила, като с това разкриват едно ново измерение на ексклузивността. В BMW Individual M850i xDrive Купе Night Sky подбрани уреди за управление са с апликации от метеоритен материал.BMW Individual M850i xDrive Купе Night Sky не случайно се представя сега, защото се очаква изключително интензивен метеоритен дъжд. Дъждът от „падащи звезди“ се образува от кратковременното навлизане на Земята в орбитата на астероида 2003 ЕН, чиито частици проникват и изгарят в атмосферата. В редки случаи малки небесни тела проникват през тази защитна обвивка на Земята и падат на повърхността като метеорити. Някои от тези обекти от космоса са намерили своя път и към интериора на BMW Individual M850i xDrive Купе Night Sky. С обработката на материали, които буквално са от друг свят, BMW Individual Manufaktur създава една колкото иновативна, толкова и уникална естетика, с което за пореден път измества границите на възможното при оформлението на интериора на един автомобил. Метеоритният каменен материал е монтиран по цялата декоративна бленда на средната конзола, по бутона Старт/Стоп на V8 двигателя, по селектора на осемстепенната трансмисия Steptronic и тъч контролера на системата за управление iDrive, които осигуряват уникално за автомобилостроенето визуално и тактилно изживяване. Лайстните на праговете освен с осветено обозначение на модела са украсени и с инкрустации от метеоритен материал. Така BMW Individual M850i xDrive Купе Night Sky се превръща в символ на лукса и ексклузивността на ненадминато досега ниво.BMW Individual Manufaktur е подразделение, винаги специализирано в изработката на уникати, с които водачите на BMW изразяват индивидуалния си стил. Мащабът на действията се дефинира от индивидуалните желания на клиента. Създадените по мярка решения, които се реализират в съвместен процес между клиента и специалистите на BMW Individual, се простират от необикновените лакови покрития, през необичайните материали за интериора до специалните елементи на оборудването, аксесоарите, шевовете, гравюрите или инкрустациите.

В процеса на оформлението и изработката се съчетават креативността, любовта към детайла, занаятчийското изкуство, както и безкомпромисния стремеж към качество и страстта към специалното, за да бъдат създадени уникални автомобили.В процеса на търсене на нови дизайнерски възможности, комбинации от материали и технологии за изработка BMW Individual постоянно си сътрудничи с именити дизайнери, както и реномирани производители от други браншове на луксозния сегмент. За разширяването на ноу-хауто за разработката на нови продукти и ексклузивни уникати допринася и сътрудничеството с творци и учени. Така например при оформлението на BMW Individual M850i xDrive Купе Night Sky са ползвани и знанията на института Макс Планк за извънземна физика, който също се намира в Гархинг до Мюнхен.В допълнение към интеграцията на метеоритен материал върху уредите за управление оформлението на множество елементи в интериора и екстериора на спортния автомобил е ориентирано към визия, която в естествена форма се среща по извънземните обекти. Избраните за това компоненти са с характерната за метеоритите видманщетова структура. Строго геометричната, подчинена на правите линии и напомняща ледени кристали се появява когато определени ледени метеорити бъдат шлифовани или обработени с киселинни съединения. Тази структура е резултат от екстремно бавния процес на охлаждане на металните сплави, който не може да бъде възпроизведен на Земята и поради това е уникален белег на извънземните материали. Тези уникални структури са описани за пръв път в началото на 19 век и от австрийския учен Алоис фон Бек-Видманщетен, чието име носи и тази структура.С уникалността си видманщетовата структура демонстрира стремежа на BMW Individual към иновативни, нереализирани досега дизайнерски решения. Тя е възпроизведена и по ушития на ръка таван и по декоративните повърхности на средната конзола. Освен това тя е фрезована и върху спирачните дискове на BMW Individual M850i xDrive Купе Night Sky. Корпусите на външните огледала, предният сплитер на страничните въздухозаборници отпред, средната решетка и рамките на Air Breather на предните странични панели също са с характерната за метеоритите структура. Тези екстериорни компоненти, разработени специално за BMW Individual M850i xDrive Купе Night Sky, за изработени като уникати чрез технология на 3D печат.

Комбинация между ноу-хау от моторните спортове и компетентност в производството: иновативните, екстремно леки спирачни апарати с бионичен дизайн са изработени по технологията на 3D печат

Иновативният адитивен производствен процес се ползва и при изработката на спирачните апарати. Адитивното производство (3D печат) позволява иновативно олекотяване на конструкцията на ново ниво. Използваните при BMW Individual M850i xDrive Купе Night Sky алуминиеви спирачни апарати с бионичен дизайн, разработени от BMW Motorsport, са с до 30% по-ниско тегло в сравнение произведените по конвенционален начин компоненти. Всеобхватното понижаване на подресорните маси води до осезаемо оптимизиране на динамиката на управлението и на комфорта на возене. За разработката и производството на новаторските спирачни системи в бионичен дизайн BMW Group ползва както опита си в моторните спортове, както и компетентността при използването на метода за 3D печат на алуминиевите компоненти. При тази концепция на спирачните апарати бе възможно понижаване на масите до необходимия за техническите изисквания минимум. Това означава, че се влага само толкова материал, колкото е необходим за шофирането. Така е създадена една форма, която напомня на структурата на костите, с оптимално съотношение между здравина и тегло, каквато не може да бъде реализирана с конвенционален метод на леене, а единствено с адитивен процес на производство. Освен това по този начин е възможно каналите за спирачната течност да бъдат интегрирани директно в структурата на спирачните апарати. Тази интегрална конструкция, която също може да бъде постигната единствено чрез адитивно производство, създава допълнителни преимущества за монтажа и здравината на олекотената спирачна система.

 

Източник: topgear.bg