ЕС наложи санкции на висши служители на Руското военно разузнаване за разпространение на химическо оръжие

Ръководителят на руското Главно разузнавателно управление, неговият заместник и двама висши негови представители са включени в санкционния списък на ЕС за употреба и разпространение на химическо оръжие, реши Съветът на ЕС. Това са вицеадмирал Игор Костюков и агентите Александър Мишкин и Анатолий Чепига, известни с фалшивите имена като Александър Петров и Руслан Боширов, които са обвинени за атаката срещу семейство Скрипал миналата година в Солсбъри. Върховният представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви: “Убедена съм, че страните членки взеха днешното решение на много твърда правна основа. Това е част от нашия сериозен ангажимент и решимост в борбата срещу разпространението не само на химическите оръжия, но и на оръжията за масово унищожение като цяло“.

За първи път ЕС наложи санкции за употреба и разпространение на химическо оръжие на 9 души и 1 организация на днешния Съвет „Външни работи“.  Наложени са санкции също на петима сирийски граждани и на сирийска организация, отговорна за развитието и производството на химически оръжия.

В средата на октомври Съветът прие нов режим на ограничителни мерки срещу използването и разпространението на химическо оръжие, който му позволява да налага санкции на хора и организации, които участват в разработването и използването му навсякъде по света, независимо от тяхната националност и местоположение.

Очаква се да бъдат наложени санкции и на 11 души и 5 организации заради ситуацията в Сирия. Борбата с дезинформацията е друга основна точка, която ще се обсъжда на съвета.

В Брюксел освен в заседанието на Съвета “Външни работи” българският вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева ще участва и в министерска среща между ЕС и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия, както и в двудневна министерска среща ЕС-Африкански съюз. Ролята на Евросъюза в превенцията на конфликти в Африка с фокус върху младите хора ще бъде един от акцентите на Съвета “Външни работи”.

 

 

Източник: bnr.bg