Съдът отмени запора на НАП върху имоти на Арабаджиеви

Снимка: БГНЕС

Магистратите от Пловдивския административен съд отмениха наложените от НАП възбрани върху имоти на Ветко Арабаджиев и запори върху негови банкови сметки, съобщи БГНЕС.
От Националната агенция по приходите (НАП) са търсели от фирмата “Виктория Груп Корпорейшън” ЕАД по ЗДДС на Ветко Арабаджиев, според съдебното решение, 606 600 лв. главница и 39 398 лв. лихви. Те са за периода от 1 декември 2012-а към 31 август 2018 година.

Данъчните са забранили на Арабаджиев да се разпорежда с имоти за над 16 116 304 лв.

Решението на съда, което е окончателно, е от 14 януари 2019 г. С него се отменя постановлението на НАП. Мотивът на магистратите е, че е налице “свръхобезпечение”, което “сериозно възпрепятства дейността на ревизираното лице”. Данъчните могат да наложат нови възбрани и запори, но при спазване на принципа на съразмерност.

Според документа: “Съдът отменя постановлението на НАП с мотива, че е налице “свръхобезпечение”, което “сериозно възпрепятства дейността на ревизираното лице”. Данъчните могат да наложат нови възбрани и запори, но като този път спазят принципа на съразмерност”.

Публичният изпълнител е издал постановление за налагане на запори на имоти и банкови сметки на обща стойност 16 116 304 млн. лв.

По време на налагането на запора от фирмата са написали възражение до НАП заради прекомерно наложеното обезпечение. От компанията на Арабаджиеви са предложили други имоти за възбрана, предимно магазини. След като данъчните не са отговорили, се е стигнало до дело в Административен съд.

Припомняме, на 31 август 2018 г. имаше спецакция в офисите на хотел “Маринела” в София и хотел “Марица” в Пловдив, които са собственост на Ветко Арабаджиев.

При спецоперация в офиси в столичния хотел “Маринела” и в пловдивския хотел “Марица” бяха арестувани 10 души, сред които беше и синът Вълчо Арабаджиев, който е с обвинение за пране на пари.

Мотивът за акцията бе образувано досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел укриване на данъци в големи размери. Между 2017 и 2018 г. реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри и са избягвали плащането на ДДС.

След това срещу 20 хиляди лева парична гаранция на свобода излязоха Вълчо Арабаджиев, Румелия Кирилова и Елена Караянчева.

На 1 септември зам. главният прокурор Иван Гешев и заместник-ръководителят на Специализираната прокуратура Кирил Пейчинов представиха подробности за досъдебното производство за данъчни престъпления и пране на пари.

На 27 септември Спецсъдът блокира 12 банкови сметки на Арабаджиеви.

При разследването бяха иззети суми от 10 млн. лв. Имаше издадена Европейска заповед за арест на Маринела и Ветко Арабаджиеви. Синът им Вълчо Арабаджиев е в ареста с повдигнато обвинение за данъчни престъпления и пране на пари.