Три жертви взе грипната епидемия в Бургаско

  • Проверяват причините за четвърти, издъхнал след усложнения

Tри жертви взе грипът в Бургаско от началото на годината. Те са починали след тежки усложнения, предизвикани от грипния вирус, казаха от местната РЗИ.

Тримата починали пациенти са били възрастни хора, които са страдали от хронични сърдечни заболявания. Всички те са били приети за лечение по време на грипната епидемия, която бе обявена в началото на миналата седмица. Когато са потърсили медицинска помощ обаче, вече е било твърде късно, коментираха лекари. Тази седмица е регистриран четвърти пореден случай, но при него все още не е потвърдено, че смъртта е настъпила вследствие на грипа. Става въпрос за 39-годишен мъж от Поморие, който е починал в инфекциозното отделение на бургаската болница. Пациентът дълго време не е потърсил специализирана медицинска помощ, а вместо това започнал да се лекува сам у дома си. Състоянието му обаче се влошило и той бил приет в болницата в Поморие. Въпреки предприетото лечение в здравното заведение помориецът развил тежка форма на пневмония и бил преместен в Инфекциозното отделение в Бургас, където дни по-късно изпаднал в кома и издъхнал. Според близките му той е развил изключително тежки усложнения от грипния вирус, който в началото подценил. Здравните власти обаче все още не са установили категорична връзка, която да е причина за смъртта на пациента.
“Аутопсията ще установи дали 39-годишният пациент е починал от усложнения от грип, или причината е друга”, лаконично коментираха от МБАЛ-Бургас.
Лекари алармират, че грипните вируси са изключително опасни и могат да бъдат смъртоносни, ако не се потърси навреме адекватна и квалифицирана медицинска помощ. Медиците за пореден път предупреждават да не се прилага самолечение, а да се потърси спешно консултация със специалист. Принудителната ваканция за учениците приключи във вторник и от сряда всички са на училище. Грипната епидемия в Бургаска област обаче остава в сила, както и всички други мерки, с които са спрени плановите операции и свижданията в болниците, както и женските консултации.
Регионалният щаб е насрочил заседание в петък, когато ще бъдат анализирани последните данни от заболели и епидемиологичната обстановка. По официални данни на РЗИ към момента през последната седмица са регистрирани 493 нови случая на остри респираторни заболявания, което е повече от предходната седмица. Освен това здравните власти са засекли също два случая на туберкулоза и още двама с вирусен хепатит.