Повдигнаха обвинение на Елена Йончева за пране на пари

Елена Йончева

Прокуратурата обвини депутата от „БСП за България“ Елена Йончева в пране на пари в особено големи размери. Това става два месеца и половина след като главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета й, а тя сама се отказа от него.

Новината за обвинението на Йончева изтече първо от централата на БСП, но за “Хоризонт” беше потвърдена – първо от адвоката на депутатката, а след това и от говорителя на главния прокурор. Разследването срещу нея, което започна по сигнал на депутати от ГЕРБ, е за извършени преди шест години финансови операции с пари, присвоени от фалиралата през 2014 година Корпоративна търговска банка. Води се от Специализираната прокуратура.

Според разследващите парите били прикривани чрез офшорна компания. Свидетели разказали пред тях, че има основание да се предполага, че Елена Йончева е знаела или предполагала за престъпния произход на средствата.

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета й на 8 ноември 2018 година в комплект с имунитетите на колегата й от БСП Георги Михайлов, на депутата от ГЕРБ Борис Кърчев и на народните представители от „Воля” Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов. Развитие по разследванията срещу петимата няма.

 

 

 

 

Източник: bnr.bg