Татяна Дренска спечели състезание по повиване в Долна баня

Начало на празненствата в Долна баня по случай Бабинден поставиха жените от пенсионерския клуб “Надежда” с председател Атанаска Лазарова.

На дневната седянка те изслушаха разказа за Бабинден на своята ръководителка Анелия Иванова, която е главен учител по български език и литература в СУ “Неофит Рилски”, след което бе извършен и ритуалът “Поливане”. Лазарова поздрави бабите и най-вече прабабите Йорданка Генева и Милка Стоилова, след което всички се почерпиха и попяха.

Празникът продължи и в клуба на Сдружението на хората с увреждания “Венетица” с председател инж. Светла Стоименова. Там поливаха на баби и прабаби – Иванка Панайотова, Мария Кьосева и Димитринка Янинска. Празничната веселба продължи с почерпка, песни и хора.

54 малки долнобанчета са се родили през миналата 2018 г. в Долна баня, съобщи председателката на Общинския съвет Лиляна Драганова. И тук, както повелява традицията, бе изпълнен ритуалът “Поливане” – първо на здравните работници, след което и на бабите. С цветя, подаръци, поздравителни адреси и специален плакет бяха наградени първото и последното родено бебе за миналата година от името на кмета на община Долна баня Владимир Джамбазов и Лиляна Драганова.

След официалната част по традиция майки, баби, снахи и свекърви си спретнаха вълнуващо състезание по завиване на бебе, поставяне на памперс и обличане, като победител в надпреварата стана Татяна Дренкарска.