Читалищната секретарка и майка на 3 момчета Виолина Стоименова поля ръцете на бабата с най-много внуци в Жиленци

Секретарката в НЧ "Димитър Каляшки-1920" в село Жиленци поля ръцете на 62-годишната баба Галя.
  • Баба Галя направи два вида питки, а майстор на баницата бе леля Лилия

 

Дамите от НЧ “Димитър Каляшки-1920” в кюстендилското село Жиленци спазиха традицията за Бабинден. “Почетохме бабата с най-много внуци. Това е Галя Стоименова, която има трима внуци и една внучка. Поляхме и вода, а тя ни благослови да раждаме леко и по много. Традицията не ни е от много години, дори от доста малко, едва 3, но започна, когато с моята колежка Валентина Николова, която е библиотекар тук в селото, започнахме работа и като един млад колектив решихме, че трябва да почитаме всички празници, както е било в миналото.

Дамите от културната институция за 3-та година почитат Бабинден.

Като майка на трима юнаци – Михаил на 16 г. и близнаците Петър и Павел на 11 г., аз полях на баба Галя, която пък е и моя майка, да измие ръцете си”, сподели секретарката в НЧ “Димитър Каляшки-1920” в село Жиленци Виолина Стоименова.

Обредното поливане на бабата акушерка бе извършено на стълбите на читалището, както повелява традицията в присъствието на председателя на читалището Мая Димитрова и Ваня Колева от настоятелството на културната институция.

Наздраве с чаша бяло вино от избата на Галя Стоименова

Щастливата многодетна майка допълни, че по традиция на трапезата се слагат ястията, които са приготвили жените, като задължително е да има пиле, баница, сладка пита, прясна погача и бъклица с ракия или вино. Баба Галя бе направила двата вида питки, майстор на баницата бе леля Лилия, която си пожела в таз година първи внук да има.

Бабинден е чисто женски празник и мъжете не се допускат до края на гощавката, така дамите макар и в камерен състав отбелязаха празника, спазиха традицията и вдигнаха чаша бяло вино от избата на баба Галя за здраве и много бебета!