ALC със заводи в Благоевград, Ихтиман и Мусачево прекратява производство в България, оставя 1400 души без работа

Ден на отворените врати в завода в Ихтиман през октомври 2018 г., когато бе посочено, че компанията се развива положително.

Южноафриканската Automotive Leather Company (ALC), която има заводи край с. Мусачево, Благоевград и гр. Ихтиман, прекратява изцяло производството на кожени автомобилни тапицерии в България. Това означава, че около 1400 души ще излязат на пазара на труда. Sofiaoblast.bg разговаря с човек от управлението на компанията, който потвърди новината и изказа предположение, че кадрите на ALC са добре обучени и биха намерили реализация навсякъде в подобни производства. “АЛС България” има общо три завода в страната ни. Решението за закриване на бизнеса в България е взето от собственика на ALC – канадската Exco Technologies.

Работниците са били уведомени в петък. Крайната стъпка идва на фона на влошаващи се финансови резултати през последните две години в комбинация с липса на работна ръка и ценови натиск от клиентите. През 2017 г. “АЛС България” понижи приходите си с 24% до 122.7 млн. лв., а загубата се задълбочи от 1.4 до 8.6 млн. лв, посочва в своя публикация в. “Капитал”. Не са огласени финансовите резултати за 2018 г., но вероятно заради сериозния недостиг на работна ръка възможностите за развитие са оценени като неблагоприятни. Дружеството работи предимно за BMW, а през последните няколко години прави тапицерии основно за Mini. Германският производител на луксозни автомобили BMW отчете намалени продажби с над с 11% през декември 2018 г. За цялата 2018 г. те са занижени почти с 3%. Сигнал за първите проблеми идва още през миналата есен, когато в отчета си за тримесечието до края на септември Exco Technologies намали капацитета на своето производство, което беше изтъкнато като начин за подобряване на финансовите резултати на групата. По това време е взето и решение компанията да премести завода си в Благоевград в по-малко помещение, без да има планове за закриване на производство. Решението за откриване на трети завод в Благоевград след първите два в Ихтиман и Мусачево е свързано с недостига на работна ръка около столицата. Част от работниците се превозват не само от околните населени места, а от локации, които отстоят на над 90 км, коментираха бивши вече служители. Най-често, освен трудностите за намиране на персонал, се посочва като проблем и фактът, че приблизително 10% от работниците не ходят редовно на работа.

Припомняме, на 27 октомври 2018 г. „АЛС България“ направи Ден на отворените врати в предприятието, базирано в Ихтиман, произвеждащо тапицерии за седалки за Mini Cooper и подглавници за Audi. Идеята на събитието е да покаже на всички заинтересовани страни положителното развитие на компанията през последните години, гласяха тогава официалните информации. Тогава директорът Бюрото по труда Соня Въртийска, представител на мобилния екип за работа с ключови и структуроопределящи работодатели и трудови посредници посетиха събитието. Тогава бе посочено, че продължава постигнатата договореност между предприятието и Дирекция „Бюро по труда“ – гр. Ихтиман за съвместна работа при обявяването на свободни позиции и успешното посредничество за подбор на кадри.