Дупничанинът д-р Стойчо Кацаров: Числата за фалшивите телкове са преувеличени

Д-р Стойчо Кацаров
  • Според него основната причина за загубите не е в корупцията, а в неправилната организация на цялата система на медицинската експертиза

Преувеличени са числата за фалшивите телкове, според председателя на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. “Дори да се приеме, че става дума за десетки, стотици милиони левове, те не са загубени заради корупцията. Не мисля, че корупцията е в такива мащаби. Това, което чух от изявленията на прокурора за 4 досъдебни производства и 7 прокурорски следствия – няма как това да обясни милионите”. Това заяви пред БНР д-р Стойчо Кацаров за разследването на прокуратурата за измами с ТЕЛК решения и хора, които ползват инвалидни пенсии, без да имат право на това. Според него основната причина за загубите не е в корупцията, а в неправилната организация на цялата система на медицинската експертиза, което води до неправилно насочване на парите. Парите не се дават на най-нуждаещите се, а се дават средства на други, които не са толкова нуждаещи се, поясни той. “Вместо системата да доведе до това тежко болният да получи голяма подкрепа, а другият да получи малка или изобщо да не получи – те биха получили еднакво, защото са оценявани по един и същи начин”, каза д-р Кацаров. Според него разковничето е в Наредбата за медицинската експертиза – в начина, по който се извършва оценката. Ние трябва да преминем от оценка на заболяване към оценка на работоспособност. В момента не е така, ние по-точно оценяваме заболяването, а не възможността да се работи. И това води до тези изкривявания”, допълни още д-р Кацаров. Относно мнението на зам. главния прокурор Иван Гешев, че ТЕЛК-овете трябва да преминат към НОИ, за да може НОИ да ги контролира, д-р Кацаров изрази скептицизъм.

“Не виждам защо Министерството на здравеопазването да не може да контролира, а към НОИ да може”. Мотивът му е, че не е правилно този, който изплаща възнаграждението, той и да прави оценката, допълни още Кацаров.