Рецепти срещу грип! По време на простуда яжте лук и чесън – убиват вирусите

Десетки са вече смъртните случаи на Балканите от върлуващия тази година грип. Висока заболеваемост има в Румъния, Хърватия, също в Турция, Босна и Херцеговина. В Румъния, както и у нас, циркулират вирусите от тип А. Различното разпространение на вирусите се дължи на това каква част от населението е чувствително към този вирус – каква част от хората са се срещали с него в предишния сезон, посочи проф. д-р Нели Корсун, Национална лаборатория “Грип и ОРЗ”. Застрашени от влошаване на здравето заради вируса са най-вече хора над 65 години, деца под 5 и пациенти с хронични заболявания. За увреждането на имунитета спомагат нередовното хранене, недоспиването и стресът. Признаците са различни. Основните симптоми за грипна инфекция са сърцебиене, задух, гадене, повръщане, профузни диарии.

Ефективно да се справите с настинки и грип може и с помощта на народната медицина. Това са 3 изпробвани в дългогодишната практика най-действени “рецепти от баба”, които ще ви помогнат само за няколко дни да надвиете простудата.

  1. MAЛИНОВ ЧАЙ

Вземете 100 г пресни (или замразени) малини, 2 лъжици конфитюр и 2 лъжици сладко от малини и 2 с.л. сухи малинови листа. Залейте всичко това с голяма чаша вряла вода и оставете да поседи за 20-30 минути. Малина има противовъзпалително и диафоретично (потогонно) действие, което спомага за бързото справяне със симптомите на настинка. Освен това малините съдържат много танини, които елиминират локалните възпалителни процеси, така че може да да си правите и гаргара на гърлото с малиновия чай.

  1. ЛУК И ЧЕСЪН

Може би най-популярните народни средства за лечение на настинки са лук и чесън. По време на простуда яжте повече лук и чесън. Или ако не можете да ядете тези зеленчуци, просто ги накълцайте и ги поставете до леглото. Фитонцидите, които отделят лукът и чесънът, убиват патогенни вируси и бактерии.

  1. МЛЯКО С МЕД

За един литър мляко трябва да вземете 5-6 супени лъжици мед, няколко зърна бахар и дафинов лист. Можете също така да добавите малко канела и индийско орехче. Получената смес трябва да се вари и да се запарва в продължение на около 10 минути, след което можете да я пиете. Млякото съдържа много триптофан, който е необходим за синтеза на силен седатив – серотонин. Освен това млякото съдържа много полезни ензими, които помагат на имунната система да се справи с вирусите.