Община Дупница дава над 9000 лева стипендии на даровити деца

Методи Чимев

Над 9000 лева ще отпусне община Дупница през тази година на даровити деца. От местната управа възнамеряват да предоставят годишна стипендия „Свети Иван Рилски” в размер на 1680 лева (общо 3 минимални работни заплати), 3 годишни стипендии, всяка от които в размер на 2 минимални работни заплати – общо 3360 лева, месечни стипендии (3 стипендии по 6 месеца по една четвърт мин. раб. заплата) за 2520 лева, както и финансово стимулиране на 3 деца с по 1 минимална работна заплата, възлизащо на общо 1680 лева. Необходимите средства са заложени в тазгодишния бюджет на общината. За да се отпуснат парите, е нужно приемането на специална наредба от Общинския съвет, за което кметът Методи Чимев е внесъл докладна записка.

„Към момента в община Дупница няма приета наредба, чрез която да се стимулират финансово деца и младежи, постигнали високи постижения в спорта, културата, науката и техниката. Единствената възможност да се осигурява еднократно финансово подпомагане и стипендии е на основание Наредба за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби (обн. ДВ, бр. 111 от 22 декември 2003 г., изм. и доп. ДВ бр. 55 от 3 юли 2018 г.). Цитираната наредба е за деца, ученици в общински училища от 8-и до 12-и клас и постигнали класиране на национални и международни конкурси, олимпиади и състезания, включени в Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни и общински училища. Програмата се приема от Министерския съвет за всяка календарна година. В община Дупница действа Експертно-консултативна комисия за закрила на деца с изявени дарби към кмета и която включва представители на общинска администрация и на Отдел „Закрила на детето” към Дирекция „Социално подпомагане”. Комисията разглежда постъпилите искания за предоставяне на закрила на деца и когато отговарят на изискванията на цитираните наредба и програма, препоръчва на кмета да предостави стипендия или финансова помощ. Средствата се осигуряват от държавния бюджет и се превеждат по бюджетите на училищата, където учат децата. Когато кандидатстват деца от държавни училища, директорът изпраща документите до съответния министър, който е предложил мерките за закрила.

В община Дупница постъпват заявления от граждани, чиито деца са постигнали високи постижения в спортни състезания или конкурси в областта на културата. Поради липса на наредба и заложени в бюджета средства община Дупница не може да подпомогне талантливите ни млади съграждани”, мотивира предложението си градоначалникът. Сред целите на предложения проект за наредба са запълването на една празнина в общинската нормативна уредба, стимулиране на децата и младежите от община Дупница да се занимават с наука, спорт и изкуство. Предложението ще бъде обсъдено от общинските съветници на първата им за годината сесия, насрочена за 25 януари.