Пациенти с усложнения от грип напълниха кюстендилската болница

Коридорите в поликлиниката продължават да са пълни с болни.
  • Не изпадайте в паника, лекарите правят всичко необходимо за лечението, коментира управителят д-р Александър Величков

 

От болницата в Кюстендил отчитат драстичен ръст на пациенти, които са получили усложнения от грипа. Към настоящия момент в отделението по пневмология и фтизиатрия са настанени около 40 възрастни. Има и деца, които са настанени за лечение с бронхиолит или пневмония, като случаите са 25. Това каза управителят на здравното заведение д-р Александър Величков.

Д-р Александър Величков

„Направили сме необходимата организация, за да настаним всички болни. Част от тях бяха преместени в други звена, но категорично нямаме пациенти, на които да е отказана медицинска помощ. Мога да кажа, че сме в пълна готовност. На част от пациентите изпращаме проби за изследване, става въпрос за по-тежките случаи, за да сме наясно точно какъв е грипът. Той не е по-различен от този, който върлува в момента в цялата страна. Пикът на заболеваемостта от грип през тази година не е изненада за медиците“, каза още д-р Величков и доуточни, че като цяло месеците януари и февруари са най-тежки за отделението по пневмология и фтизиатрия.

Управителят на МБАЛ „Д-р Никола Василиев” отправи апел към жителите на областния град да не изпадат в паника.

„При грипа винаги могат да настъпят тежки усложнения. Категорично мога да кажа, че лекарите правят всичко необходимо за лечението на пациентите. В момента не се случва нещо по-различно отколкото в предходни години, когато е имало грипна епидемия. Най-важното е, ако самото заболяване продължи с висока температура повече от 2-3 дни, пациентът да потърси медицинска помощ. Необходимо е също така да се следи постоянно общото състояние на хората, при драстично влошаване веднага да бъде потърсена лекарска помощ в спешните отделения или личните лекари“, доуточни д-р Величков.

В Кюстендилска област остава висока заболеваемостта от грип, каза д-р Илияна Кръстева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести” към РЗИ-Кюстендил. По нейни думи обаче въпреки това стойностите са далеч под необходимите, за да бъде обявена грипна епидемия в областта.

За първите два дни от седмицата данните сочат, че за община Кюстендил заболелите от грип и остри респираторни заболявания са 72,9 на 10 000 души, а през изминалата седмица е била 130 на 10 000 души. Д-р Кръстева уточни, че грипна епидемия се обявява при 190 на 10 000.