Кучетата спасители Рекс и Йолко показваха как се помага при лавина на снежен празник в Боровец

  • Ски легендата Петър Попангелов дава ценни съвети

  • Децата научиха как да се спасяват от инциденти на пистата и търсиха съкровища в снега

 

 

Стотици деца се включиха в снежния празник в първия планински курорт на Балканите – Боровец.

С много настроение те отбелязаха Световния ден на снега, който е инициатива на Международната федерация по ски и цели да запознае децата със света на зимните спортове. Много музика, спорт, игри и снежни забавления зарадваха малките и големите гости на курорта. По случай празника дневните карти за деца до 13-годишна възраст и заниманията в снежния парк бяха на символичната цена от 1 лев.

Висококвалифицираните учители на ски училището показаха на напълно начинаещите най-базовите умения по ски и сноуборд на организираните от тях безплатни уроци. Така те подготвиха ентусиастите, които скоро ще могат да се насладят пълноценно на адреналина от спускането по пистите в Боровец.

Спасителите от Планинската спасителна служба при БЧК заедно с опитните кучета спасители Рекс и Йолко също взеха участие в празника с демонстрации по безопасност в планината. Те обясниха кои са основните правила за поведение в планината през зимата и дадоха съвети на малчуганите. С демонстрация в празника се включи и Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил. Чрез забавление и игри децата научиха как да се спасяват от инциденти на пистата – със специален лавинен уред децата откриваха скрити съкровища в снега.

Ски легендата Петър Попангелов даде ценни съвети и се снима с гостите на курорта. Събитията по повод Световния ден на снега са част от инициативата за насърчаване и развитие на детския зимен спорт. През целия зимен сезон има осигурени безплатни лифт карти за всички деца и ученици от община Самоков по време на всички ваканции и в една седмица през всеки един от зимните месеци.