Близо 870 000 лв. са събраните средства от туристически данък в Банско, част от нощувките се укривали

  • Кметът Георги Икономов: Туристическият бранш да излизе с позиции срещу всички опити на зелените да оплюват Банско

  • За да осигурим по-справедливо внасяне на туристическия данък, ще анализираме всички хотели, брой легла, заетост спрямо предходни години, каза градоначалникът

  • Държавата губи от една укрита нощувка десет пъти повече в сравнение с общината

 

Близо 870 000 лева са събраните средства от туристически данък в Банско, стана ясно по време на заседание на Консултативния съвет по туризъм към местната администрация. Той бе свикан от кмета Георги Икономов, за да бъде обсъдено, съвместно с туристическия бранш, изпълнението на Годишната туристическа програма на администрацията за изминалата 2018 година.
„Сумата е по-малка от събраната за 2017 г. Анализите сочат, че част от реализираните нощувки се крият. За да осигурим по-справедливо внасяне на туристическия данък, в рамките на една седмица ще анализираме всички хотели, брой легла, заетост спрямо предходни години и др. За анализа ще ни помогнат представители на местния туристически бранш. Ще се направи списък на най-фрапиращите случаи на несъответствия, като започнем от най-големите хотели и апартаментни комплекси.
Предвиждам среща с представители на НАП, на която да обсъдим по-ефективни методи за проверки на неизрядни места за настаняване. Държавата губи от една укрита нощувка десет пъти повече в сравнение с общината. Затова усилията трябва да бъдат общи и координирани”, заяви Икономов по време на заседанието.
Той призова местния туристически бранш своевременно да излиза с позиции срещу всички опити на зелените да оплюват Банско. Защото големият губещ от тези атаки са именно те – местните хотелиери и ресторантьори. Коментирано бе също голяма част от средствата, предвидени за участие в туристически борси, да се използват за дигитална реклама. Общото мнение е, че тя е далеч по-ефективна от остарелите вече рекламни книжки и брошури.