Община Дупница чака строителното разрешение за депото в Джерман в средата на годината

Общинските съветници дадоха картбланш за авансовото плащане по проекта за депото.
  • Осигурените 7 716 298,82 лв. са само за изграждане на инсталациите за компостиране и предварително третиране на битови отпадъци

Община Дупница очаква да получи разрешението за строеж на регионалния център за третиране на неопасни отпадъци в Джерман и да внесе заявлението за финансиране на проекта в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) най-късно до средата на годината, стана ясно в петък на заседанието на Общинския съвет.

От ляво надясно: кметът Методи Чимев, председателят на ОбС Емил Гущеров и зам.-председателят Йонко Гергов

Местният парламент даде съгласието си общината да издаде Запис на заповед в полза на МОСВ, обезпечаваща авансово плащане по договора от 18 декември миналата година за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за реализирането на съвместния проект на общините Дупница, Бобов дол и Сапарева баня за изграждане на инсталации за компостиране и предварително третиране на битови отпадъци.

Ели Подгорска

При дебата за т.нар. депо обяснения даде Ели Подгорска – началник-отдел „Социални проекти с европейско и национално финансиране”, в отговор на въпроси на Костадин Костадинов от ОДБ, който попита какво ще се случи с клетката на депото, кога ще започне строителството и на какъв етап е изпълнението на проекта. Стана ясно, че Подробният устройствен план (ПУП) и работният проект, разработени в рамките на Комплексния инвестиционен проект, са в процес на съгласуване в Министерството на земеделието и храните.

Борислав Тасков

Както и че текат процедури по преотреждане на терени във връзка с проекта. „Най-късно в средата на годината очакваме областната управа да издаде разрешителното за строеж и да внесем проекта в ПУДООС за отпускане на финансиране за клетките на депото. Осигурените 7 716 298,82 лева са само за изграждане на инсталациите за компостиране и предварително третиране на битови отпадъци”, каза служителката.

Бъдещото депо за пореден път предизвика дебати в залата. Още в началото на заседанието ОбС шефът Емил Гущеров даде думата на Борислав Тасков – председател на сдружението „Бъдеще за Джерман”, противопоставящо се на изграждането на депото от самото начало.

Представители на инициативния комитет срещу депото от Джерман присъстваха на сесията.

Тасков призова съветниците да не приемат предложението, тъй като изграждането на депото на това място е необосновано и ще доведе до непредвидими последици. Аргументира се с проучвания на специалисти, сред които водещият геолог и представител на „Геотехника” ЕООД-София Стефчо Стойнов.

Подробности в печатното издание

 

Вестник „Вяра“ уведомява своите читатели