Президентът формира Съвет за стратегическо развитие на България

Снимка: БГНЕС
  • Радев заяви, че не вижда основа за партньорство с управляващите

 

 

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова отчетоха днес втората година от мандата си с остри критики към начина, по който се управлява държавата.

Държавният глава се обяви за радикална промяна на политическата среда и стила на управление. Той заяви, че не вижда основа за партньорство с управляващите. Президентът ще сформира Съвет за стратегическо развитие на България, който трябва да предложи алтернативи на “институционалния блокаж, на икономическия и идеен застой”.

„Формирам Съвет за стратегическо развитие на България с участието на интелектуалци и висококвалифицирани специалисти. Съветът ще трябва да разработи и предложи алтернативи на институционалния блокаж, на икономическия и идеен застой, в който се намира страната“, съобщи президентът. Съставът на съвета ще бъде обявен идните дни. Колкото до въпроса има ли нужда президентът от повече правомощия, за да реши проблемите, с които не е съгласен в настоящото управление, Радев отговори:

„Ако и следващият парламент излъчи компромисна и блокирана в зародиш коалиция или пък формира безпринципна голяма коалиция в името на властта, това ще бъде последното раздаване на картите в настоящата политическа система“.

Година на илюзорна стабилност

Според Радев през последната година правителството демонстрирало илюзорна стабилност, а президентството било последната бариера пред лобистките закони на властта:

„Година на илюзорна стабилност, нарастване на беззаконието и ерозия на демократичните завоевания“.

По време на отчета си за две години на „Дондуков“ 2 Радев се обърна с призив към прокуратурата и МВР:

„Апелирам Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, прокуратурата, МВР и службите да навлязат и в старателно отбягвания периметър на властта, в потенциални зависимости между политици и собственици на фирми, които печелят крупни обществени поръчки и потенциални подставени лица. Ако това не стане, разпадът ще продължи“.

България в институционална безпътица

Според президента страната затъвала в институционална безпътица, а въпросът за предсрочни избори, според Радев, вече бил не дали, а кога:

„Но за да имат те смисъл, трябва да имаме реформирани изборни правила, които да гарантират честни избори, които да ни гарантират, че сами си избираме управниците. Това означава машинно гласуване, видеонаблюдение на броенето на бюлетините и попълването на протоколите, премахването на така наречения втори протокол от секционните избирателни комисии, който е обект на манипулации. Актуализация на избирателните списъци“.

Конкурсът за избор на нов тип изтребител за армията – фарс

По повод конкурса за изтребител за българската армия държавният глава заяви:

„Конкурсът е опорочен – той започна като състезателна процедура и приключи като фарс. Използва европейските партньори като статисти. Нашите лобисти злепоставиха стратегическия партньор САЩ, като му присъдиха служебна победа, а това няма как да се хареса на българите“.

Според него получените оферти не са били представени обективно:

„Засипаха ни с всякакви заклинания, които бяха като димна завеса за реалните предложения. Беше изготвен документ с невярно съдържание, който да вкара в заблуждение и народните представители“.

Парламентът вече одобри предложението на правителството за преговори със САЩ.

Румен Радев изрази съжаление, че се е оказал лош пророк във връзка с буксуващата модернизация на българската армия, която не се е осъществила и през изминалата година.

„Последните действия на управляващите окончателно опорочиха модернизацията на българската армия“, заяви Радев.

„През 2018 г. продължих активно да отстоявам българските позиции по европейския и световен дневен ред“, посочи той.

България зад граница

Президентът отчете 19 събития извън пределите на България, както и че 12 държавни глави са посетили страната ни по негова покана.

„На срещата на върха на НАТО поставих приоритетите на България, свързани с колективната сигурност и процеса на модернизация на българската армия. На конференцията в Катовице защитих работните места в българския въгледобив. С посещението си в Москва възстанових политическия диалог на най-високо равнище, който беше прекъснат“, изброи още президентът Радев.

Вето върху спорни промени

Радев отговори и на въпроса дали ще наложи вето върху промените в Закона за личните данни, както го призоваха от Асоциацията на европейските журналисти. Правният съвет при президента вече е разглеждал спорните промени:

„Ако допуснем да бъдат прегазени последните почтени журналисти и медии, които се осмеляват все още да критикуват властта, ние сме загубили битката за България като правова и просперираща държава“.

Йотова е за пълна промяна при даването на гражданство

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова за цялостна промяна при даването на българско гражданство и подкрепи идеята на правителството, предложена миналата седмица, да отпадне възможността български паспорти да се получават срещу бързи инвестиции:

„Законът се нуждае от ревизия и по отношение даване на гражданство за български произход. Този закон не може да се гледа сам за себе си. Той трябва да бъде в пакет заедно със Закона за чужденците в България и Закона за българите в чужбина, тъй като отново ще се създадат противоречия в тези текстове, ако не бъде гледан цялостно този пакет“.

Йотова призова да се разшири мрежата от български неделни училища в чужбина и поиска да се създаде национален фонд за тяхното подпомагане.

„Дълбоко сме убедени, че тази мрежа трябва да се разширява и няма как да достигнат ресурсите от националния бюджет. Този фонд може да бъде част от друг голям финансов фонд, национален, за подкрепа на българите зад граница”.

Вицепрезидентът критикува и настоящата система за поощряване на младежите с българско самосъзнание, които учат у нас:

„Всяка година завършват около 2000. Нито им подаваме ръка за по-нататъшна кариера, нито ги включваме в системата на българската икономика, дори не знаем къде са. Едновременно с това сме царе да създаваме толкова административни пречки към тях, че за съжаление, една част вече приети, се отказват да учат”.

 

 

Източник: bnr.bg