Сградата на ДНА (вдясно)
  • Киносалонът в ДНА е обособен като спортна зала, Кирил Чакъров  мести оттам СК „Патриот”

  •  Старото кино в града никога не е било общинска собственост,  намеренията на община Дупница са да се изиска от МО безвъзмездното прехвърляне на сградата на бившето ДНА

  • Петър: Идеята е хубава, но цените трябва да бъдат ниски

Бай Петко от Кюстендил и неговите наследници са собственици на бившия киносалон „Марек” в Дупница. Това се коментира усилено из града, след като на заседание на ОбС бе оповестена идеята, че в града отново се обмисля да има кино в една от залите на ДНА.

Кирил Чакъров (най-вляво) и всички бойци и треньори в СК „Патриот” се надяват скоро да намерят вариант за по-голяма зала.

Десетки дупничани звъняха на редакционните телефони с въпроси кой е собственикът на кино „Марек” и защо киното не може отново да се помести в стария киносалон. Много граждани искат киното да бъде направено именно на старото място, където поколения дупничани са гледали любимите си филми. Кино „Марек” в града всъщност никога не е било общинска собственост и затова на този етап няма как там да бъде обособен нов и работещ киносалон.

Петър
Кирчо Георгиев

Според коментарите в града големият киносалон в Дупница се води собственост на човек, когото всички наричат бай Петко от Кюстендил. Из града се носи мълва, че преди десетина години община Дупница се е опитала да обсъди възможността да закупи киното от синовете на бай Петко. Наследниците на собственика обаче били обявили

 

баснословна цена за големия салон,

което окончателно е отказало кметството от евентуалната покупка. Така големият салон стои заключен от години и по всичко изглежда, че скоро няма да отвори врати. Преди да дойдат годините на приватизация, киното е било собственост на „Кинефикация”-Кюстендил.

Мястото, на което се продаваха билети за прожекциите.

След това обаче бай Петко се сдобива с апетитния имот и по документи именно възрастният мъж е негов собственик, коментираха запознати с историята около киното.
„Старото кино в града никога не е било общинска собственост. Намеренията на община Дупница е да се изиска от Министерството на отбраната безвъзмездното прехвърляне на сградата на бившето ДНА. Планът е впоследствие там да бъде изградено кино.

На мястото на големия екран сега има ринг.

Има различни етапи, подготвят се необходимите документи, за да се стартира цялата тази процедура. Това решение трябва да бъде взето и от Общинския съвет, така че ще бъде обсъждано и на някоя от сесиите”, заявиха от пресцентъра на община Дупница.
Преди години именно в сградата на ДНА се намираше последното действащо кино в града. След това салонът бе преобразен в спортна зала, където до ден днешен тренировки продължава да води СК „Патриот”.
Треньорите на един от най-успешните спортни клубове в града там подготвят шампиони като Добри Радев и други бъдещи надежди, но залата вече им отеснява.

 

„Вече имаме нужда от нова зала, защото тази в ДНА не може да побере желаещите

 

да тренират при нас деца. В момента в нашия клуб тренират над 100 души, като сме разпределили всички занимания по график в определени часове. Това обаче също не е решение. Залата е около 100 квадратни метра и много ни отесня. Дори и да се беше появила идеята с правене на кино в ДНА, ние вече имаме спешна нужда от нова зала. В момента водим разговори с общинското ръководство, но те са още в начален етап. Още няма обозначено място за друга зала, но дано да се намери някакъв вариант, защото така връщаме децата и ги лишаваме от желанието им да спортуват”, каза пред „Вяра” президентът и главен треньор в СК „Патриот” Кирил Чакъров.
Относно ново отваряне на кино в Дупница потърсихме и мнението на гражданите.

Подробности в печатното издание

 

Please follow and like us:

4 КОМЕНТАРИ

  1. От общината, ако поискат, по напълно законен начин могат да разберат кой е собственик на сградата на бившото кино“ Марек“.

  2. Собственици са РМД – работническо мениджърско дружество от бившите работещи – не е само Бай Петко, но той прибира баснословен наем от Кимбо и отчита мижави приходи пред другите съсобственици и досега не са видели и една стотинка дивидент. Има хора от Дупница и Кюстендил, които умират от глад и бедност, но Бай Петко не им дава стотинка, такъв беше Георги, който живееше в киното и умря като скот а е от акционерите. Бай Петко е за прокурор, заедно със бившата счетоводителка заради дългогодишни измами и злоупотреби, но никой не се самосезира а хората са глупави и не се оплакват.

    • Има стотици хиляди,които живеят по същия начин без да са акционери-това,означава ли,че трябва да дадат правителството на прокурор,затова,че не им е осигурило нормален начин на живот?

  3. Е като данъкоплатец в данъчното в Дупница Бай Петко от Кюстендил ли излиза или пълните имена и адрес .Некаква мърлява игра има около това Кино Марек в Дупница.Нема да се учудя ако излезе че е продадено скрито на безценица при мандата на Пламен Соколов или Янев.

Comments are closed.