Ето го новото Renault Clio

Френският производител Renault официално представи новото, пето, поколение на хечбека си Clio. Машината е с по-малки размери, но с по-голям обем на салона и на багажника. Официалната премиера ще се състои по време на автосалона в Женева през март.

В основата на хечбека е модернизираното шаси CMF-B и олекотена каросерия, което намалява общото тегло на автомобила с 22 кг. Дължината на новото Clio е 4048 мм, широчината – 1798 мм, а височината – 1440 мм. Така той е с 14 мм по-къс,  66 по-широк и с 30 мм по-нисък от предишното поколение на модела.

Според главния дизайнер на Renault – Лорънс ван дер Акер, при разработката на петата генерация на Clio около 70% от времето е отищло за създаването на интериора. Хечбекът ще се предлага с 10-инчов изцяло цифров приборен панел, мултимедиен комплекс от ново поколение с отделен сензорен дисплей с диагонал 9,3 инча и спътникова навигация.

Използването на кресла с нова конструкция е позволило да се увеличи свободното пространство за краката на возещите се отзад пътници с 26 мм, докато обемът на багажника е нараснал от 330 на 391 литра.

Базовият двигател за модела ще бъде 3-цилиндров атмосферен бензинов мотор с работен обем 1,0 литра. Той ще се предлага с мощност от 65 или 75 к.с. Новото Clio ще получи и турбомотор със същия обем, развиващ 100 или 130 к.с. Дизелите са 1,5-литрови с 85 или 115 к.с.

Догодина се очаква версия с хибридно задвижване, която ще разчита на бензинов двигател с 90 к.с. и електромотор с 40 к.с. Тя ще има акумулаторна батерия с мощност 1,2 кВт/ч. По-късно трябва да излезе и спортна версия RS.

 

 

 

 

 

Източник: topgear.bg