Мадуро готов за преговори с опозицията

Николас Мадуро

Венецуелският президент Николас Мадуро заяви пред руската агенция РИА, че е готов за преговори с опозицията с участието на международни посредници.

„Би било много добре да бъдат произведени предсрочни избори, това би била много добра форма на политическа дискусия, добро решение с народно гласуване“, заявява Мадуро, цитиран от РИА „Новости”.

Той казва още, че е готов да седне заедно с опозицията на масата за преговори „в името на благото на Венецуела – мира и нейното бъдеще”.

По думите му въпросът с международното посредничество може да бъде решен до няколко часа. „Става дума за частни преговори, преговори по телефона между президенти и министри на външните работи. Нашият външен министър е много активен. Надяваме се на добри резултати в близките часове“, твърди Мадуро.

Той отбелязва също така, че има няколко правителства и световни организации, които „демонстрират искрена загриженост за случващото се във Венецуела“ и призовават към диалог. Като примери посочва правителствата на Уругвай, Боливия, Русия, Ватикана и някои европейски страни.

По-рано върховният съд на Венецуела забрани на лидера на опозицията и самопровъзгласил се президент Хуан Гуайдо да напуска страната, съобщиха световните агенции. Замразени са и негови сметки. Председателят на съда Майкел Морено каза, че забраната ще важи до приключване на първоначалното разследване.Преди това главният прокурор обяви, че следствието е свързано „с актовете  на насилие на венецуелска територия“ от над седмица насам.  По данни на Върховния комисар по човешките права към ООН при протестите в страната са загинали най-малко 22-ма души. След оповестяването на решението на венецуелския съд Белият дом предупреди режима на Николас Мадуро да не преследва или репресира опозиционния лидер Хуан Гуайдо, когото Съединените щати признаха за и.д. президент, предаде „Франс прес”. „Тези, които се опитват да саботират демокрацията и да преследват Гуайдо, ще си понесат последиците“, написа в туитър съветникът на Доналд Тръмп за националната сигурност Джон Болтън.

Междувременно помощник-държавният секретар на Съединените щати за двете Америки Кимбърли Брайър се срещна с опозиционера Карлос Векио, назначен от Гуайдо за нов шарже д’афер на Венецуела в САЩ, за „обсъждане на следващите етапи в подкрепа на демократичния преход във Венецуела“.