Кралство Дания подкрепя България за Шенген

Датският министър на имиграцията и интеграцията Ингер Стьойберг изказа подкрепа за приемането на България в Шенген. Тя посети ГКПП "Капитан Андреево" заедно с министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Снимка: БГНЕС

Кралство Дания подкрепя България за Шенген. Това стана ясно при посещението на датския министър на имиграцията на граничния пункт “Капитан Андреево”. Министър Ингер Стьойберг беше придружавана от министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Стьойберг похвали работата на българските власти за ефективното опазване на границата: “Няма никакво съмнение, че България върши огромна работа, която е от полза на останалата част на Европа, тъй като България в своята роля на страна на първа линия поема задачи, поема тежестта за това да гарантира сигурността на външната граница на ЕС. Така че поздравления от мен към българските институции”.

Министър Маринов каза, че Дания подкрепя България за влизане в шенгенското пространство:

“Нашата цел е да покажем на партньорите от ЕС, че ние гледаме сериозно на задачата, която България има като първа граница на ЕС – да охранява надеждно границата, и искаме те лично да се убедят в това, което правим, за да са сигурни, че ние сме надежден партньор на ЕС”. Нисък миграционен натиск е отчетен на българо-турската граница през миналата година. Шест пъти обаче са се увеличили опитите за незаконно влизане от Гърция.

 

 

 

Източник: bnr.bg