Вижте какво ще се случи, ако хапвате мед всеки ден

Повечето от нас са наясно, че медът може да бъде използван за борба с настинките и овлажняване на кожата ни. Може и да не сме съвсем наясно обаче, че учените го наричат ​​суперхрана поради многото му други свойства, за които е възможно никога да не сме чували. Комбинирането му с храната е вкусно и здравословно, но ако консумирате само една супена лъжица преди лягане и оставите тялото си да погълне всичките му положителни свойства през нощта, ще бъдете изненадани от чудесата, които ще започнат да се случват в тялото ви.

  1. Добър нощен сън

Медът съдържа триптофан – хормон, който ви помага да се отпуснете и да дадете на тялото си сигнал, че е време за сън. Макар че организмът ни се нуждае от тази аминокиселина, той не я произвежда, а си я набавя чрез храната.

Понякога се събуждаме в средата на нощта. Това се случва, защото по време на сън мозъкът се нуждае от вещество, наречено гликоген, и предизвиква надбъбречните жлези, разположени в бъбреците, да изхвърлят адреналин и кортизол, които не ви позволяват да спите.

За щастие медът съдържа гликоген, така че консумирането му преди сън ще ви помогне да избегнете прилива на адреналин и да си осигурите добър нощен сън.

  1. Нормално кръвно налягане

Тъй като високото кръвно налягане е фактор, който допринася за значителния риск от сърдечносъдови заболявания, поддържането му в нормални нива е жизненоважно. Медът съдържа антиоксидантни съединения, за които е доказано, че намаляват кръвното налягане.

 

  1. Триглицериди в норма

Триглицеридите са вид мазнина в кръвта. Високото им ниво  означава риск от развитие на сърдечни заболявания и диабет. За щастие медът намалява нивото на триглицеридите в организма.

  1. Силен имунитет

Медът е богат на антиоксиданти и антибактериални агенти, които спомагат за засилване на имунната система, като ви правят по-силни в борбата с инфекциите, причинени от микроорганизми, като бактерии, гъбички и вируси.

Освен да го приемате всяка вечер, за да повишите естествената защита на организма, можете да прилагате меда и върху рани, за да работят антибактериалните му свойства във ваша полза.

5. По-бързо изгаряне на мазнини

Когато го хапвате, медът забързва метаболизма, като предизвиква термогенен ефект върху тялото ви. Това означава, че подобрява кръвообращението, което малко повишава телесната температура и ви помага да изгаряте мазнините без много усилия.

  1. Без кашлица

Медът е естествено противовъзпалително средство. Когато консумирате една супена лъжица мед, смесена с топла вода, преди сън, намалявате дразненето в гърлото и избягвате кашлицата. Освен това медът е добър природен антибиотик, който помага в борбата с всякакви бактерии, които попадат в гърлото ви.

 

  1. Против стареене

Най-добрият естествен метод за забавяне на стареенето е консумацията на антиоксиданти, а медът е пълен с тях. Винаги е добра идея да използвате природни продукти, за да овлажните кожата си, но консумирането на мед всяка вечер преди сън ще ви помогне да се преборите с признаците на стареене отвътре.

  1. Гони депресията

Медът съдържа полифенол – органичен химикал, който помага в борбата с депресията, като противодейства на оксидативния стрес в мозъчните клетки. Ако искате да запазите психическото си здраве и да се събудите с чувство за мотивация, консумирането на мед всяка нощ ще ви помогне. „Профит”.