Борис Ракладжиев от Разлог дари на музея уникална снимка със семейството на Димитър Илин Кулин

Ценна снимка бе дарена на Историческия музей в Разлог. На нея е заснето семейството на Димитър Илин Кулин. Той е брат на баба Магделина Юрукова, убит през 1903 г. в м. Андъко по време на Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание.
Заснети са Иван Димитров Кулин, син на Димитър Кулин, Мария Кулина – съпруга на убития, която държи в ръцете си внучката Роса, и Калина Кулина – съпруга на Иван Кулин. Снимката е дарена от Борис Ракладжиев от гр. Разлог, уточниха от музея.

Магделина Юрукова (1859-1955) е българска майка, дала живот на 14 деца и отворила дом и сърце за дейците на ВМРО. По време на разгрома на Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание през 1903 г. турците убиват и обезглавяват 28 въстаници, а главите им разхвърлят. Баба Магдалина намира и слага в престилката си четири глави – на двама от синовете си и на двама от братята си. След това разпознава телата и полага до тях главите, за да могат да бъдат опети и погребани по християнски. Баба Магдалина не проронва нито една сълза… По време на Балканската война губи още двама от синовете си през 1912-1913 г. за свободата на България.