Юнкер: Споразумението за Брекзит няма да бъде предоговаряно

Жан-Клод Юнкер
  • ЕК прие окончателен пакет от извънредни мерки в случай на Брекзит без сделка

 

Европейският съюз е категоричен, че споразумението за Брекзит, което беше отхвърлено от британския парламент на 15 януари, няма да бъде предоговаряно. Това заяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер в Европарламента:

“Споразумението за оттегляне остава най-добрата и единствена възможна сделка. ЕС го каза през ноември, през декември, след първото съдържателно гласуване на Камарата на общините през януари. Дебатите и препирните в Камарата на общините от снощи не променят това. Споразумението за оттегляне няма да бъде предоговаряно”.

“В този момент по-важно от всякога е Европейският съюз да бъде спокоен, единен и решителен”, заяви още Юнкер. Той все пак обеща да изслуша предложенията на британския премиер Тереза Мей и да работи за избягване на катастрофален Брекзит без споразумение.

Според Юнкер обаче рискът това да се случи е много по-голям след снощния вот в Камарата на общините в Лондон, с който Тереза Мей получи мандат да настоява пред Евросъюза от споразумението да отпадне предпазният механизъм срещу възстановяване на физическата граница с Ирландия.

“Европа се нуждае от този механизъм”, заяви пред евродепутатите главният преговарящ Мишел Барние. И задочно обясни на британските политици, че този механизъм не е догма, а прагматична мярка по отношение на ситуацията, която ще възникне на остров Ирландия след Брекзит.

Европейската комисия прие днес окончателен пакет от извънредни мерки в случай на Брекзит без сделка.

С предложените днес мерки ще се гарантира, че при сценарий без споразумение младежите от ЕС и Обединеното кралство, които участват в програмата „Еразъм+“ към 30 март 2019 г., могат да завършат образованието си, без да го прекъсват. Органите на държавите членки на общността ще продължат да вземат предвид осигурителните периоди, заетостта или пребиваването в Обединеното кралство преди оттеглянето му, когато изчисляват обезщетенията за социална сигурност, като например пенсиите. Бенефициентите на финансиране от ЕС от Великобритания ще продължат да получават плащания по настоящите си договори, при условие че Обединеното кралство продължи да изпълнява финансовите си задължения по линия на бюджета на ЕС, които са отделно от финансовото споразумение между Европейския съюз и Обединеното кралство.

Комисията отбелязва, че тези мерки няма да смекчат цялостното въздействие от сценарий без споразумение. Днешните предложения са временни, имат ограничен обхват и ще бъдат приети едностранно от ЕС.

По-рано първият министър на Шотландия Никола Стърджън обяви, че не изключва провеждането на втори референдум за независимост, ако се стигне до излизане на Обединеното кралство от ЕС без споразумение. Снощи парламентът в Лондон гласува за отхвърляне на варианта “Брекзит без сделка”.

 

 

 

Източник: bnr.bg