Общинският съвет прие бюджета на Кюстендил от 45 млн. лв. с 23 гласа “за”, кметът Паунов: Очакваме Медико-балнеоложкият комплекс да започне работа през лятото

Михаела Крумова и Петър Паунов
  • 300 000 лева са за оборудване на социалните домове

 

Общинският съвет в Кюстендил прие бюджета на общината за 2019 година. В подкрепа на проекта за бюджет гласуваха 23-ма души, петима съветници гласуваха против, а трима се въздържаха. До остри реплики и прехвърчане на искри в залата не се стигна, като малцина коментираха вижданията си по бюджета. 45 млн. лв. е рамката на бюджета на община Кюстендил за 2019 година, което е с 6,5 млн. увеличение спрямо предходната година. 3 341 500 лв. ще са капиталовите разходи.

Атанас Гергинов (вляво)

От трибуната Атанас Гергинов каза, че от името на групата съветници на БСП ще гласуват против проекта за бюджет. „Работи се на парче, година за година”, бяха думите на Гергинов по повод бюджета. Съветникът Кирил Станчев отправи въпрос към кмета – откъде са парите и кога ще заработи Медико- балнеоложкият комплекс в центъра на града. Кметът Петър Паунов отговори, че средствата за изграждането му са от Облигационния заем на общината и се очаква през лятото да има Приемателна комисия за обекта за въвеждането му в експлоатация.

„Приоритетите, които сме заложили, едва ли изненадват. Те са подобряване на инфраструктурата и работа, която да създаде възможност за траен балансиран растеж в туризма, както и да преодоляваме негативните национални темпове на миграцията. По официални данни ръстът на туризма наближава 10%, а по неофициални данни ръстът е доста повече. Важното е, че всички хора, които влязоха в този сектор, полагат съвместни усилия. За нови инвестиции – на най-високо ниво се декларират позитивни намерения”, каза Петър Паунов. Той заяви, че отпуснатите от Министерския съвет 2 млн. лева ще бъдат разпределени съгласно отправеното искане. 300 000 лева са за оборудване на социалните домове. Има заделени средства за инфраструктура, отделно има и средства за асфалтиране и ресурсът се насочва там, където има най-голямата необходимост”, каза Петър Паунов.