„Марек Юнион-Ивкони” преотстъпи Ивез Мутабази на турския „Никшар”, с Иван Боб Онгом споделиха: Феновете в Дупница истински обичат отбора, жените са много хубави

Иван Боб Онгом и Ивез Мутабази (вдясно)
  • Африканските волейболисти: В Уганда и Руанда няма зима, харесваме народни носии и мусака, научихме „благодаря” на български

 

Дупнишкият волейболен отбор „Марек Юнион-Ивкони” направи светкавичен трансфер в последните часове преди затварянето на трансферния прозорец в Европа. Така Ивез Мутабази бе преотстъпен в турския „Никшар” до края на сезона, след което отново ще се прибере в Дупница. Дупничани се похвалиха, че сделката е изключително изгодна както за клуба, така и за играча.

„Той демонстрира много голямо израстване и неслучайно се превърна в откритието на сезона. Ивез има още няколко години договор с нас, така че лятото ще преценим какво ще е бъдещето му”, заявиха от „Марек Юнион-Ивкони”.
За кратко време африканските волейболисти Ивез Мутабази и Иван Боб Онгом се превърнаха в любимци на дупнишката публика, която аплодира всяко едно тяхно отиграване. Точно преди трансфера на Ивез той и Боб  дадоха интервю специално за читателите на „Вяра”, в което говориха за родните си страни, живота в България и своите мечти.

 – Здравейте, Ивез и Иван Боб! Разкажете ни нещо вече за вашите родни страни и семействата ви?
 Ивез Мутабази:

Руандиецът с екипа на дупнишкия клуб и с една от спечелените преди години шампионски титли

Аз съм родом от Руанда. Идвам от нормално семейство. Баща ми не е сред живите, имам майка си и две сестри, които са в Руанда. Израснал съм в тази страна, детството ми беше нормално и хубаво.
Иван Боб Онгом:

Иван Боб Онгом на горещото време в родината си Уганда

Аз идвам от Уганда. В моето семейство сме четири деца две момчета и две момичета. Детските ми години бяха много хубави и пазя чудесни спомени.
– Кога започнахте да играете волейбол?
Ивез Мутабази: Започнах да се занимавам с този спорт през 2018 година. Първият ми отбор беше известният в родината ми клуб АПР.
Иван Боб Онгом: Аз започнах да играя активно волейбол в университета, което беше също през 2018 година.
 – Значи „Марек Юнион-Ивкони” е първият чуждестранен отбор и за двама ви?
Ивез Мутабази: Да. Преди това съм играл единствено за споменатия вече отбор на АПР в моята родна страна. „Марек” е вторият отбор в кариерата ми изобщо.
Иван Боб Онгом: И аз съм така. Играл съм единствено в Уганда и това е първото ми излизане в чужбина.
– Как ви се струва нивото на волейбола в България и може ли да се сравни с това във вашите родни страни?
Ивез Мутабази: Нивото е добро. Треньорите също са много добри, както и феновете. И в моята страна нивото не е лошо. Но при вас самата инфраструктура е много по-добре развита, отколкото в Руанда. Самите зали и игрища са на много по-високо ниво. Тренировъчният процес също се провежда по много по-различен начин, отколкото у нас.
Иван Боб Онгом: Моето мнение е подобно. В България се подхожда много по-професионално към волейбола. Методите и съоръженията са далеч по-модерни, отколкото в страните от Африка.

Иван Боб съвсем наскоро направи своя официален дебют с екипа на „Марек Юнион-Ивкони”.
Угандиецът се радва на снега в Дупница.

 – Какво е мнението ви за Дупница, където живеете, и за България като цяло? Харесва ли ви тук?
Ивез Мутабази: България ми се вижда хубава и добра за живеене страна. Дупница също ми харесва, но не е особено голяма. Няма чак толкова места, където човек да излезе в свободното си време и понякога ми е малко скучно.
Иван Боб Онгом: Смятам, че страната ви е чудесна и е хубаво да се живее тук. Да, Дупница е от по-малките градове, но ми е приятно да живея в него. Спокойно е и тихо, а и природата е хубава.
– „Марек Юнион-Ивкони” е изключително обичан клуб в града. Феновете му живеят с отбора и във всеки момент показват любовта си към него. Вие усетихте ли колко важен е този тим за местните хора?
Ивез Мутабази: Да, това вече го видях и усетих. Хората са изключително дружелюбно настроени към мен. Големият проблем в случая обаче е езиковата бариера. Когато искам да си поговоря с някого, комуникацията ни е много трудна и не се получава. Езикът ви е труден, но се опитвам да го уча постепенно, за да мога д се разбирам повече с хората.
Иван Боб Онгом: Феновете в Дупница винаги ми правят много хубаво впечатление. Искам да използвам случая, за да ги поздравя, че винаги са в залата и подкрепят докрай любимия си отбор!
– Научихте ли вече някои думи и изрази на български и кои са те?

Ивез Мутабази с екипа на националния отбор на Руанда

Ивез Мутабази: Аз лично не знам много. Знам „Добро утро”, „Добър ден”, „Добър вечер”, „Здравей” и „Благодаря”.
Иван Боб Онгом: И аз знам само няколко поздрава, както и няколко основни израза, с които да мога да си поръчам нещо и някак си да се оправя.
– Имате ли други интереси извън волейбола? Какво обичате да правите в свободното си време?

Подробности в печатното издание

 

Вестник „Вяра“ уведомява своите читатели