5-има млади лекари започнаха работа в болницата на Гоце Делчев, най-новите попълнения са кардиолог и акушер-гинеколог

  • 123 000 лв. са осигурени в общинския бюджет през 2019 г. за програмата, която подпомага специализацията на млади медици

 

5-има млади лекари специалисти са привлечени и вече работят в гоцеделчевската болница, съобщиха от общинската администрация на кмета Владимир Москов. Програмата на община Гоце Делчев за стимулиране на младите лекари, които предстои да вземат специалност и след това да започнат работа в МБАЛ „Иван Скендеров“-Гоце Делчев, вече има сериозни резултати, допълниха от общината. Трима от младите лекари започнаха работа в края на миналата година. Те са: специалист по педиатрия, който работи в детско отделение на болницата; специалист по ендокринология – във вътрешно отделение, и специалист по акушерство и гинекология, който работи в АГ отделението на МБАЛ „Иван Скендеров“. От 1 февруари още двама млади специалисти започнаха работа в здравното заведение. Единият от младите лекари е специалист по кардиология и той работи във вътрешно отделение. Вторият лекар е акушер-гинеколог и е част от АГ отделението на болницата в Гоце Делчев.

Преди няколко години ръководството на община Гоце Делчев с подкрепата на Общинския съвет взе решение да осигурява средства за издръжка на млади лекари, които предстои да вземат специалност, като те се задължават след това да работят минимум 5 години в болницата в Гоце Делчев. Освен това общината оказва пълно съдействие на лекари не само от района, но и от цялата страна, които вече са придобили специалност, но не разполагат със собствено жилище в Гоце Делчев. Ако те постъпят на работа в МБАЛ „Иван Скендеров“, общината им оказва помощ за придобиване или осигурява терен за построяване на жилище.

Интересът към тази програма на община Гоце Делчев става все по-голям не само от страна на млади лекари, но и от други общини в страната, които я ползват като добър пример за привличане на кадри, констатират от общината.

През 2019 година в общинския бюджет на Гоце Делчев са осигурени 123 000 лв. за реализиране на тази програма, с която се подпомага специализацията на млади лекари.