Захари Каменов стана носител на наградата за живопис “Владимир Димитров-Майстора” в Кюстендил, кметът Паунов му връчи 5000 лв.

Победителят Захари Каменов
  • Всеки художник би бил много щастлив от такава награда, сподели победителят

 

Захари Каменов от Видин стана носител на седмото издание по връчване на годишната награда за живопис “Владимир Димитров-Майстора”, което се състоя в Художествената галерия в Кюстендил. Победителят беше обявен от директора на Съюза на българските художници Любен Генов. 69-годишният Каменов бе избран сред пет номинации за годишната награда за живопис, сред които Атанас Парушев, Атанас Ташев, Валентин Дончевски, Захари Каменов, Румен Жеков и Чавдар Петров.

Наградата се връчи в деня на рождението на Майстора. Захари Каменов бе награден със статуетка, изработена от скулптора Кирил Матеев, 5000 лева от община Кюстендил, връчени му от кмета Петър Паунов, и 2000 – от Министерството на културата. Събитието уважи и областният управител на Кюстендил Виктор Янев.

Наградата се присъжда всяка година на един български художник за изключителните му постижения в изобразителното изкуство през изтеклата година и е учредена съвместно от община Кюстендил и галерия “Владимир Димитров-Майстора”, Министерството на културата и Съюза на българските художници.

Десетки кюстендилци оставиха цветя на паметника на художника в центъра на селото.

„Всеки художник би бил много щастлив от такава награда. Това е една от най-престижните награди в тази област. Животът на художника е семпъл, голяма част от времето минава в ателието. Когато е награден за своя труд, след дълга работа, това е огромно удоволствие. Нашият живот в голяма степен преминава в паралелен свят освен в реалния. Наградата от такъв характер е много специална”, каза Захари Каменов пред препълнилите залата на галерията ценители ни живописното изкуство от града и страната.

Захари Каменов е роден на 30 юли 1949 г. във Видин. Завършва “Живопис” в Националната художествена академия през 1974 г. Списъкът с изложбите му – и то предимно в чужбина, е внушителен. Показва свои творби в Мексико, Корея, Германия, Швейцария, Франция, Холандия, Япония и др. Носител е на много български и международни отличия, сред които: 1979 г. – награда на СБХ за рисунка на името на Илия Бешков; 1981 г. – награда на СБХ за графика на името на Веселин Стайков; 1987, 1985, 1983 г. – награди от Международното биенале на графиката във Варна; 1987 г. – международна награда за графика на Фондация “МИКЕТИ”-Италия; 1989 г. – награда “Златен Езоп” и още много други.

Според традицията в Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора“ след награждаването се представи и изложба на предишния носител на приза. „Движение и покой“ е озаглавена изложбата на Анета Драгушану – носителка на наградата през 2018-а. Десетки кюстендилци посетиха къщата музей на Майстора в кюстендилското село Шишковци и оставиха цветя на паметника на художника в центъра на селото по повод 137-ата годишнина от рождението на Владимир Димитров-Майстора.